Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pronajala jsem byt. Nájemníci se odstěhovali bez výpovědi, klíče mi hodili do schránky a byt řádně nepředali. V bytě zůstala část nábytku, na výzvy k vyklizení nereagují (telefon, SMS, doporučený dopis). Mohu nábytek odvézt do sběrného dvora?

Dále bych potřebovala vědět, kde a jak mám podat žalobu - na službách, nájemném, poškozeném zámku u vstupních dveří, poškozené plovoucí podlaze a neoprávněně odmontovaném elektroměru mi dluží cca 16.000 Kč dluh. Děkuji Ivana.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud nábytek odvezete do sběrného dvora, mohlo by se stát, že se nájemníci ozvou a budou se domáhat náhrady škody. Je ale zřejmé, že podávat v daném případě žalobu o vyklizení je zbytečně a zdlouhavé. Proto bych doporučovala stav bytu nafotit a nábytek následně nejlépe někde uskladnit a pokud to nejde, tak odvézt do sběrného dvora a pokud by se náhodou ozvali, tak tvrdit, že v bytě nic nezůstalo. Žalobu podat můžete, podáváte k soudu, v jehož obvodu měli nájemníci trvalé bydliště, pokud měli dle smlouvy u vás, tak k soudu příslušnému pro Vaše město. Do žaloby popište situaci, označte důkazy a přesně vyčíslete částku, kterou požadujete.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vymáhání dluhu po nájemníkovi - postup (dluh za nájem, služby, poškození věcí)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.