Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Opouštěla jsem pronájem po 6 letech (2013-2019). Majitel mi vyčíslil sérii oprav a požaduje ji po mě uhradit. Ptám se kvůli tomu, že se mi nezdá, co vše mám platit. Jde o běžné opotřebení? Samozřejmě za 6 let používání bytu byt utrpí leccos. On chce prý byt ve stavu, jak mi ho dával do pronájmu, což si myslím, že běžnému užívání neodpovídá.

Jde o:
- vymalování
- oprava sítě proti hmyzu
- oprava sprchového koutu
- výměna WC mísy
- oprava balkonových dveří
- oprava osvětlení kuchyňské linky
- opotřebení dveří u kliky
- kuchyňská židle politá chemikálií (asi savo)
- výměna garnýže v pokoji
- opotřebení nábytku
- výměna vodovodních baterií
Pronajímatel si to automaticky strhl z kauce nájmu a přeplatku služeb nájmu. Zbytek požaduje doplatit. Máte tedy na to právo? Děkuji.  

 

ODPOVĚĎ:
Pronajímatel má skutečně právo požadovat pouze úhrady za škody, které vznikly jinak, než běžným opotřebením. Tedy např. kuchyňskou židli politou chemikálií bych mu asi uhradila, ale rozhodně ne opotřebení nábytku, výměnu baterií, opotřebení dveří u kliky, oprava osvětlení linky, výměna WC mísy, ...Na to pronajímatel právo nemá a doporučuji mu nic navíc nehradit. Otázkou také je, jak Vám vyčíslil např. škodu na židli a zda byste spíše Vy neměl právo požadovat vrácení kauce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.