Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastníkem 1 bytové jednotky z celkových 9 v BD. Zbytek domu vlastní další dva vlastníci (z toho jeden je realitní firma). Dům byl na jednotky rozdělen prohlášením vlastníka v roce 2015. V té době vzniklo formálně SVJ s obecnými stanovami. Nebylo ustaveno shromáždění. Následně tehdejší majitel rozprodal dům, čímž vzniklo dnešní uspořádání, popsáno výše.

Problém je, že poslední vlastník - realitní firma - po dobu, co své jednotky vlastní, tj. více než rok, neposkytla součinnost k úpravě a rozšíření stanov, k ustavení společenství, dokonce ani k vymazání původního předsedy. Dále firma více než rok rekonstruuje všechny své jednotky, přičemž nerespektuje žádné požadavky ostatních vlastníků (např. úklid po bouracích pracech, zákaz kouření ve společných prostorách, omezení hluku o víkendech a svátcích apod.). Na výzvy nereaguje. Dochází k nahodilému vypínání energií. Už rok není kam platit společné zálohy na vodu a elektřinu. Navíc pro potřeby svých bytů využil stavebně část společných chodeb. Vede tudy vodu a topení, aniž by souhlasili ostatní vlastníci. V suterénu domu jsou komerční prostory, kreré již nejsou společným vlastnictvím. Jsou odděleny i v prohlášení vlastníků, kde tato firma staví bez stavebního povolení. Jeho zřejmým záměrem je vybudovat ze svých bytů ubytovnu pro stavební dělníky, což srazí ceny bytů ostatních majitelů výrazně dolů. Existuje způsob, jak tohoto spoluvlastníka domu donutit konat s ohledem na požadavky ostatních spoluvlastníků? Jak zabránit spekulativnímu snížení ceny ostatnních bytů (chce nás donutit mu ty byty prodat, samozřejmě pod cenou). Předem díky za pomoc Hugo.

 

ODPOVĚĎ:
Boj s takovým subjektem je vždy dlouhodobý. Zbavit vlastnického práva ho nelze, takže se můžete obracet maximálně na soud se žalobami, abyste ho donutili konat. Pokud jde o ceny bytů, doporučuji nechat si nyní vypracovat znalecký posudek, který ocení cenu Vašeho bytu a pak se případně domáhat odškodnění, až bude cena bytu úpravami tohoto subjektu snížena. Výši odškodnění určíte právě díky posudku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.