Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat na něco ohledně povinností stavební firmy při rekonstrukci domu - naše práva jako nájemníka. Bydlíme v pronajatém bytě v panelovém domě již několik let. Byt jsme si pronajímali v nějakém stavu, s "funkčními" balkóny po obou stranách bytu. Jelikož dům už něco pamatuje, jsou stále patrnější jisté neduhy.

Bydlíme v posledním patře a balkóny jsou nekryté, tzn. že na ně prší apod. Jelikož je ale dům starý, začal být problém s odváděním vody (spádovost balkónu, voda nestíhala odtékat - špatné odváděcí trubky, něco takového asi), voda na balkóně stála ve výšce třeba i 10cm a tato voda začala skrze zeď prosakovat i k sousedům pod námi. Balkóny se opravovaly po celém obvodu domu v posledním patře, tzn. asi 6 bytů. Celou starou dlažbu sundali, oškrábali atd. , dali tam nějakou - zřejmě izolační - podložku a na to položili nové dlaždice. Nic ale není vyspárováno, dlaždice jsou křivé (jakoby "plavou"), jsou mezi nimi různě velké mezery a mezi dlaždicí a zdí (po obou stranách) jsou různě velké mezery, někde 1 cm, někde 4 cm. Po rozhovoru s pány ze stavební firmy mi bylo sděleno, že to je finální verze, že to nemůžou spárovat, ničím zalévat atd. , protože jinak by ta voda právě neodtékala a problém by se nevyřešil. Moje námitky, že oba balkóny jsou teď nepoužitelné (nemůžu si tam dát kytky, protože cokoliv z nich bude padat, bude padat do mezer a bude tam hnít, nemůžu si tam dát zahradní nábytek, protože by se mi vyklaly nohy od židlí, nemůžu tam pustit malé dítě, které bylo zvyklé chodit na staré dlažbě v létě bosky), přišly vniveč. Bylo mi řečeno, ať tam dítě naboso nechodí, nábytek tam nedávám apod. Ale já ten balkón chci využívat přesně tak, jak jsem byla zvyklá, a v neposlední řadě si za to taky platím (nájem je nějak vysoký i kvůli tomu, že má přece byt balkón, v rámci nájmu vlastně přispívám i do fondu oprav, ze kterého to bylo financováno). Nevím přesně jak zněla jejich smlouva o provedení prací a nejsem si jistá, jestli vůbec vlastníci znali dopředu konkrétní podobu toho, jak to bude vypadat (bůhví co jim navyprávěli). Samozřejmě to řeším s paní majitelkou, která to tak nehodlá nechat. Ale když vezmu v úvahu katastrofický scénář - dceři se v těch mezerách opravdu zasekne noha, zlomí si něco atd. - bude za to nějak právně odpovědná firma? Chápu, že oni udělají to, co je dáno. Ale přece nemůžou mít ve smlouvě napsáno, že rozsah prací je takový a takový a další užívání balkónu je na vlastní nebezpečí...? Pokud mají zadaný nějaký úkol, ať je jakýkoliv, můžou to nechat ve stavu, kdy je to opravdu zdraví nebezpečné? Děkuji, Jarmila.

 

ODPOVĚĎ:
Tuto otázku Vám nepomůže odpovědět lépe nikdo jiný, než znalec z oboru stavebnictví. Je samozřejmé, že stavební firma nemůže nechat dílo ve stavu, který je pro uživatele nebezpečný, nicméně pokud by k problému skutečně došlo, bylo by na Vás prokázat, v jakém stavu balkón byl, a proč se např. úraz stal. Proto bych doporučila jako první krok investovat do posudku znalce, může se pohybovat v řádu cca 1.000,-Kč až 5.000,-Kč, který by byl schopen popsat stav balkónu. Toto by ale měla zajišťovat spíše paní majitelka na své náklady. Se znaleckým posudkem se Vám pak bude lépe argumentovat, je to zásadní důkaz i pro případný soudní spor.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.