Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V našem domě je 24 bytových jendotek, 8 jednotek nemá ani balkon ani lodžii, 6 jednotek má lodžii, 10 jednotek má balkon. Jednotlivé byty se začaly prodávat do soukromého vlastnictví již na začátku 90. let, tedy dávno před Novým občanským zákoníkem. 2007 proběhla rekonstrukce, kdy se lodžie v mezipatrech zrušili, lodžie u bytů se opravily, ale u balkonů byla zateplena pouze stěna přiléhající k bytové jednotce.

Na zbytku balkonu byly vyplněny spáry a byl natřen barvou. Nyní dochází k zatékání do konstrukce balkonů kdy dochází k jejich degradaci a odpadávání kusů betonu. Aktuálně se bavíme o rekonstrukci balkonů. A je otázka, zda jsou balkony a lodžie společnými prostory a jejich opravy se hradí ze společného fondu oprav nebo jsou balkony a lodžie čistě soukromým vlastnictvím a náklady na jejich opravy nesou jednotliví vlastníci přiléhajících bytů. V původních kupní smlouvě z 90. let jsou balkony vyjmenovány jako součást bytu, ale v obrazovné části jsou uvedeny jako společné prostory. Děkuji Alois.

 

ODPOVĚĎ:
Podstatné je, jakou funkci balkony mají nyní. Ty, které jsou mimo vlastní bytové jednotky, jsou společné a ty, které jsou součástí bytů, jsou vlastníků těchto jednotek. Všechny součásti domu, které jsou společnými prostorami se opravují z fondu oprav a ty, které jsou součástí jednotlivých jednotek, pak jsou opravovány na vlastní náklady vlastníků jednotek, ale můžete se také společně domluvit, že i ty, které jsou součástí bytů se mohou opravovat z fondu oprav. Je to již jen věc domluvy mezi vámi, vlastníky byt. jednotek.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.