Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně pravidel vrácení jistoty z nájmu bytu a úhrady úroků za dobu jejího zadržování pronajímatelem. Od 1.5.2015 jsem v nájemním vztahu s automatickým ročním prodlužováním. Kauci jsem hradila 8.4.2015 ve výši 28.500 Kč bez smlouvou sjednaných úroků. Nájemní vztah mi končí 31.7.2019 a potřebovala bych vědět, jak postupovat při fyzickém ukončování nájmu?

Lze podepsat předávací protokol a veškeré náležitosti související s koncem nájemního vztahu a vyčkat, zda pronajímatel navrátí zadržovanou kauci, nebo o ni mám požádat písemně v den ukončení nájmu? Jak mám postupovat v případě, že mi pronajímatel kauci nebude chtít vrátit? V případě, že mi pronajímatel kauci navrátí ve výši, kterou jsem před lety uhradila, mohu ji přijmout, aniž bych ztratila právo požadovat úroky? Mohu zaplacení úroků žádat okamžitě nebo až den následující po konci nájemního vztahu? A mám povinnost já či pronajímatel zjišťovat jejich výši? Děkuji Vilma.

 

ODPOVĚĎ:
Vhodným způsobem jak získat bez problémů kauci zpět, je se dohodnout včas s pronajímatelem na vrácení kauce. Pozor: pronajímatel má právo z kauce odečíst případné Vaše závazky vůči němu (např. nedoplatky nájemného, opravy atd.). Stejně tak si ještě před vrácením kauce dohodněte s pronajímatelem, zda a v jaké výši budete vyžadovat i úroky z kauce (dle § 2254 odst. 2 občanského zákoníku by úroky měly být ve výši zákonné sazby, kterou si musíte zjistit Vy a pak se na jejich výši s pronajímatelem dohodnout). Úroky se připočítají ke dni vyplacení kauce, na kterém se dohodnete s pronajímatelem. Kauci a úroky je pro Vás jistější vyžádat ke dni skončení nájmu, ne později, kdy již vlastně nebudete v nájmu a pak budete mít horší pozici kauci vymáhat. Každopádně kauci žádejte vrátit zároveň s úroky, je to opět pro Vás méně komplikované. Pokud pronajímatel odmítne kauci vrátit, přičemž Vy vůči němu nebude mít žádné závazky, pak se vrácení kauce můžete domáhat soudní cestou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.