Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme v nájmu na dobu určitou. Nájem končí 3.8.2019. Oznámili jsme ukončení nájmu. Smlouva je psaná na moje jméno. V době mé nepřítomnosti přišel majitel a přinutil manžela podepsat, že si přeje zaplatit do 20.8.2019 13.350 Kč, jinak nás tu bude držet 3 měsíce. Manžel to podepsal bez mého vědomí.

2.7.2019 před 22:00 přišel majitel, neoprávněně vstoupil do bytu, křičel na manžela, že je podvodník a že nezaplatil nedoplatek za vodu, který požadoval zaplatit do 24 hodin. Donutil manžela ukázat mu platbu přes elektronické bankovnictví. Manžel mu platbu ukázal, majitel se koukl k sobě na účet, řekl, že jí přehlídl a bez omluvy odešel. S kaucí 15.000 Kč se asi můžeme rozloučit. Máme skutečně výpovědní lhůtu 3 měsíce a nebo nájem končí 3.8.2019, jak chápu ze smlouvy na dobu určitou? A je prosím platné, co podepsal manžel bez mého vědomí vlivem nátlaku majitele? Zjistili jsme, že byt není zkolaudovaný, smí ho vůbec pronajímat? Jak v tomto případě postupovat? Děkuji Vám mnohokrát za odpovědi. Milena.

 

ODPOVĚĎ:
Jednání pronajímatele je nezákonné hned z několika důvodů: vyvíjel nátlak na Vašeho manžela, vyhrožoval vám nezákonným prodloužením nájmu, a v neposlední řadě vám pronajal nezkolaudovaný byt. Na vrácení kauce máte nárok a to ze zákona (viz § 2254 odst. 2 občanského zákoníku, kde se k tomu píše: Při skončení nájmu pronajímatel vrátí jistotu nájemci; započte si přitom, co mu nájemce případně z nájmu dluží. Nájemce má právo na úroky z jistoty od jejího poskytnutí alespoň ve výši zákonné sazby). Váš nájem skutečně končí 3.8. a to bez dalšího. Pokud byste totiž i po tomto datu pokračovali v nájmu, pak hrozí, že se bude mít zato, že v nájmu chcete pokračovat a tím se Vám nájemní smlouva prodlužuje. Je vhodné písemně (nejlépe s dokladem o doručení) již nyní pronajímateli oznámit, že hodláte k 3.8. skončit.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pronajímatel donutil manžela podepsat prodloužení nájemní smlouvy o 3 měsíce bez souhlasu a vědomí manželky - platnost dodatku ke smlouvě
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.