Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2016-2019 řeším problémy s bytovým družstvem, tedy BD ohledně teploty v bytě. Byla nám provedena rekonstrukce topení v celém domě a instalována nová topení (radiátory). Jakmile začala topná sezona zjistili jsme spoustu chyb. Jsme poškozeni tím, že všichni nájemníci teď nemůžeme vytopit stejně byty.

Někteří dokonce máme zimu. Požádali jsme o měření Zdravotním ústavem a nebyly u některých dokonce dodrženy ani hygienické normy 22°C, ale jiní mají 26°C, prostě někdo má dokonce zimu a někdo ne. Některým nájemníkům byly ponechány původní radiátory z důvodu, že byly zánovní, což jsme zjistili až jak si někteří nájemníci stěžovali a samozřejmě mají i tepleji. Máme všichni nájemníci nárok z fondu oprav také na původní parametry topení (dle jakého zákona s odkazem na paragraf), zda máme všichni nájemníci právo a nárok si vytopit stejně v bytech, respektive zda je družstvo povinno zajistit stejné teplo a stejný teplotní komfort v bytech). Přispíváme přece do fondu oprav stejně a měli bychom mít všichni stejný nárok, tedy na stejné teplo, bytové družstvo naše peníze jen spravuje a mělo by jednat s péči řádného hospodáře. Chceme se domáhat soudní cestou svých práv. Dále jsme zjistili, že v projektu na topení je uvedeno, že máme zateplenou střechu. To ale není pravda. Celý projekt topení které BD zadalo je špatný. Bytové družstvo to nechce dát do pořádku, kontrolní komise jde na ruku BD, nejde se domoct svých práv, požadovali jsme také původní. Bohužel že mají někteří původní parametry a mají tepleji jsme my nájemníci zjistili až jak nastaly problémy s teplotou v bytech a bylo pozdě napadnout usnesení nebo se odvolat do 6 měsíců, bytové družstvo si udělalo co chtělo, byli jsme podvedeni a poškozeni. Lze vyvodit odpovědnost za škodu za nesprávně vypracovaný projekt rekonstrukce vytápění bytového domu konkrétními osobami? Je pravděpodobné, že odstranění vad bude velmi drahé a někdo by to měl zaplatit. Určitě ale ne družstevníci bytového družstva. S pozdravem Julie

 

ODPOVĚĎ:

Především bych doporučila obrátit se na advokáta, který se specializuje na bytové právo - seznam na www.advokatikomora.cz. Pokud je chybně vypracovaný projekt, je samozřejmě jeho zpracovatel za škodu odpovědný, je ale otázkou, zda dostal jen chybné vstupní údaje nebo si skutečně stav ověřoval. Pak by totiž nemusel být odpovědný zpracovatel, ale družstvo. Ve vztahu k nájemcům je ale odpovědné družstvo, takže i za špatně zpracovaný projekt a škody z něj plynoucí bych žalovala družstvo a to ať si případně prokazuje, kdo udělal chybu. Pokud jde o problematiku dodávání tepla, tak to je upraveno vyhláškou č. 194/2007. Pokud nejsou dodržovány principy vyhlášky, doporučuji obrátit se na Státní energetickou inspekci - www.cr-sei.cz, která se zabývá kontrolou a ukládáním sankcí v oblasti legislativy, jež se vztahuje k hospodaření s energiemi. Tam by Vám mohli i poradit nejefektivnější postup, pokud jde o nápravu.


  ► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Povinnost družstva zajistit stejný teplotní komfort (stejnou teplotu vytápění) ve všech družstevních bytech
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.