Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po smrti mé matky zůstal můj otec v obecním bytě sám. Bohužel nyní také zemřel. Já (dcera) se svou rodinou (manžel, syn 19 let, dcera 14 let) jsme v tomto bytě trvale hlášeni více jak 15let. Já sama již od mých 14-ti let. Dnes (27.07.2019) mám 50let. Léta jsme byli přihlášeni také na služby, které však můj otec po smrti matky, pro nás odhlásil.

Z důvodu malých prostor tohoto bytu, nám má babička poskytuje přechodné bydlení v jejím domě. V bytě jsme tudíž jako rodina nikdy fyzicky nežili. Máme zde vizitku na schránce i na dveřích. Chodí nám sem pošta. Přechodné bydlení u babičky (95let) je z důvodu, že po její smrti, budeme čtyři dědicové a dům bude nutné prodat. Částka z prodeje domu, po dělbě, nebude dostatečná na koupi jiného bytu. Manžel je osobou ZTP, obě děti stále studují.
Ráda bych proto požádala správce bytů o přechod nájmu obecního domu na mne a mou rodinu. Mám výpisy z katastru, že nevlastníme byt ani dům. Bohužel jsme v bytě nežili s otcem ke dni jeho smrti a nepodíleli se na službách.
Ráda bych Vás proto poprosila o radu co dělat, abychom o nájem bytu po mých rodičích nepřišli.
Velmi děkuji. Květa

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
jestliže jste s otcem nevedli alespoň poslední rok před jeho úmrtím společnou domácnost, pak nemáte zákonný nárok na přechod nájmu obecního bytu na Vaši osobu. Můžete se pokusit i přesto podat žádost na městský úřad, v níž popíšete Vaši současnou bytovou situaci, není však zaručeno, že bude Vaší žádosti vyhověno. Trvalý pobyt či jméno na schránce Vám právo přechodu nájmu nezajistí. Vedení společné domácnosti je nutné prokázat např. svědeckými výpověďmi sousedů, poštovného doručovatele apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.