Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s prosbou o právní radu ve věci oprav domu, který je v podílovém spoluvlastnictví šesti majitelů stejně velkých bytů (2+1). Dům jsme v minulosti opravovali pouze v nutných, ne-li havarijních případech. Nyní bychom rádi dům zateplili, nechali vyměnit sklepní okna, a protože v době velkých dešťů máme ve sklepě vodu, dali dům také zaizolovat.

Jedná se o finančně náročné opravy, a ve fondu oprav potřebné finance nemáme. Já a ještě jedna spolumajitelka potřebné finanční prostředky máme, z naší strany není důvod peníze si půjčovat.
Ostatní čtyři spolumajitelé potřebné finance nemají, a proto navrhuji vzít si hypotéku, založit si společně stavební spoření, kdy pak z poskytnutého úvěru bychom dům společně opravovali anebo vzít si jakoukoli půjčku.
S třemi spoluvlastníky jsou někdy problémy. Peníze do společného fondu oprav pravidelně nedávají, a proto to je také jeden velký důvod, kdy bychom nerady si braly s nimi jakoukoli půjčku. Prosím o radu, jak by bylo nejlépe v našem případě v opravách domu postupovat, za což Vám předem mockrát děkuji. S pozdravem Eva

 

ODPOVĚĎ:
Nevím sice, co obsahují stanovy Vašeho bytového družstva, ale dle § 656 zákona o obchodních korporacích, kterým se musí jakékoliv družstvo řídit, rozhoduje o platebních povinnostech členská schůze, tj. vy všichni, kteří jste v družstvu. Pokud si na schůzi odhlasujete, že chcete platit opravy s hypotékou, pak se menšina bude muset podřídit většině. Pokud tedy opravy domu chcete hradit jen vy dvě bez hypotéky, jste patrně v menšině a většina Vás na schůzi přehlasuje.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.