Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn bydlí v pronajatém bytě a budou se tam zasklívat balkony. Má u bytu 2 balkony a majitel mu řekl, že má zaplatit zálohu na zasklení. Jedná se o částku 15 000 Kč. Zbytek později doplatí majitel. Syn má od dubna 2019 výpověd z bytu která vyprší v červenci 2019. Byt opustí 30.6.2019 jelikož se stěhuje pryč. Zaměření má proběhnout 26.6.2019.

Musí tuto zálohu platit, když se stěhuje z tohoto bytu pryč. Ve smlouvě má úhradu drobných oprav, ale není tam přesná částka do jaké výše by to mělo být. Nové zasklení které tam dotědˇ nebylo není podle nás drobná oprava. Majitel by mu měl vracet 3 měsíční kauci ve výši 3 nájmů a syn se obává, aby mu tyto peníze nestrhl majitel z vratné kauce. Jak by měl syn postupovat v jednání s majitelem bytu a má majitel právo tyto peníze požadovat.
Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Jelikož nevím, jaké je přesné znění smlouvy o pronájmu, mohu jen obecně říci, že pokud je ve smlouvě hrazení drobných oprav, nelze považovat zasklení balkonu za drobnou opravu, nýbrž jako rekonstrukce jednotky. Za opravu by to bylo možné považovat pokud by balkon již byl zasklen a syn toto zasklení rozbil. Ke všemu k rekonstrukci patrně dojde po 30.6., tudíž syn nemůže platit zálohu za něco, co nebude využívat. Toto vymáhání zálohy lze považovat za bezdůvodné obohacení (§ 2991 a násl. občanského zákoníku) ze strany pronajímatele. Proto synovi musí vrátit kauci v plné výši.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.