Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem studentka s příjmem z brigády do 10 000 Kč. Bývalý přítel, se kterým jsem bydlela jako spolubydlící do září 2018 mě žádal, abych se k němu vrátila a že našel pro nás krásný byt. Při přejímce bytu v únoru 2019 mi předložil nájemní smlouvu. V předcházejícím bydlení jsem mu přispívala na byt a neměla jsem žádnou smlouvu.

Byt byl pronajat od 1.3.2019. Po podpisu před nastěhováním k němu jsme se nepohodli a já jsem se k němu nepřistěhovala.
Bývalý přítel nyní neplatí nájem a upomínky a výzvy k zaplacení jdou i na mne. Jakým způsobem mohu vypovědět podepsanou nájemní smlouvu s pronajímatelem. Ten nechce změnu pouze na bývalého přítele provést, protože nechce vyhovět dlužníkovi.
Děkuji, Miriam

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jste se do bytu vůbec nenastěhovala a nebydlíte v něm, měla byste v souladu se smlouvou nájem okamžitě jednostranně ukončit. Je jedno, že pronajímatel nechce, výpověď je jednostranné právní jednání a on je povinen Vaši výpověď akceptovat. I když v bytě nebydlíte, nájem musíte hradit buď Vy nebo bývalý přítel nebo oba na půl, ve vztahu k pronajímateli je to jedno, on má právo na nájemné a není rozhodné, po kom to bude vyžadovat. Vy pak z titulu bezdůvodného obohacení máte právo po bývalém příteli uhrazený nájem požadovat, pokud neuhradí dobrovolně, tak soudně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.