Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měla jsem uzavřenou smlouvu na pronájem bytu na 1 rok (1.10.2016 - 30.9.2017) a následně dodatkem ke smlouvě prodloužený nájem bytu o další rok tj. do 30.9.2018. Pronajímatelka mě ke dni skončení nájemní smlouvy nekontaktovala a dále mě nechala bydlet v dotčeném bytě. Nyní mi řekla, že mám byt vyklidit a to do 28.4.2019 což jsem tedy udělala. Ona mi nyní odmítá vyplatit vratnou kauci včetně všech přeplatků za služby a tvrdí, že jsem bydlela 7 měsíců na černo.

Na základě vaší porady jsem požádala paní pronajímatelku doporučeným dopise a e-mailem o vrácení přeplatku za služby a vratnou kauci. Paní pronajímatelka nereagovala ani na jedno a tak sem zkusila ještě SMS, ale i ta zůstala bez odezvy. Telefon mi nebere.
V příloze zasílám smlouvu a doporučený dopis. Můžete mi poradit jak bych měla postupovat abych od ní dostala zpět mé peníze nebo alespoň část? Děkuji, Irma

 

ODPOVĚĎ:
Jistotu pronajímatelka nemá právo zadržovat a je povinna ji vrátit. Je tedy na místě podat žalobu o vrácení kauce, jste v tomto případě v právu a soud by měl rozhodnout o její povinnosti Vám kauci vrátit. Soudní poplatek v daném případě činí 5% z žalované částky (v případě elektronického platebního rozkazu 4%) a soud následně žalované uloží Vám všechny náklady s vymáháním spojené nahradit.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nevrácení kauce nájmu kvůli bydlení bez prodloužení nájemní smlouvy ale se souhlasem pronajímatele
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.