Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním bytovou jednotku v jedné vesnici u Brna. Byt užívá můj bratr. Jeho IQ je na dolní hranici normálu, je svéprávný. Bez mého vědomí a mého souhlasu nechává v bytě bydlet svého známého - nedůvěryhodná osoba. Bratra jenom využívá. Všechny pokusy jak se zbavit nevítaného nájemníka vyšly naprázdno. Bratra pokaždé tzv. "ukecá, " že jde na kafe - ve 22hod. večer.

Bratr je velmi ovlivnitelný.
Tato osoba se stala předmětem zájmu ostatních obyvatel vchodu a údajně si chodí stěžovat na SVJ - "už je tam zase." Přitom ho každý z obyvatel ochotně pouští do domu.
Může SVJ zasahovat do práv mých a práva mého bratra bez našeho vědomí? Nikdy mě výbor o ničem neinformoval, nic se mnou neřešil a neptali se jak celou záležitost řeším či neřeším. Až teď přišli s tím, že podle stanov mi zvednou platby za užívání jednotky (výtah a společné osvětlení) na dvě osoby. Zálohy platím na dvě osoby. A že pobyt návštěvníka v bytě bude z jejich pohledu zlegalizován se všemi jeho právy a povinnostmi.
Má na toto výbor právo, legalizovat pobyt cizích osob bytech vlastníků? Můžu podat žalobu na ochranu osobnosti bratra v případě, že mě zplnomocní abych ho v této záležitosti zastupovala? Prosím o vysvětlení a radu jak můžu postupovat dál. Celou situaci mám o to těžší, že bydlím v Ústí nad Labem Děkuji. Tereza

 

ODPOVĚĎ:
Takové zasahování do osobnostních práv není samozřejmě v pořádku. Zákon se k dané situaci staví tak, že zálohy za další osobu v bytě lze předepsat v případě, že se tato osoba v souhrnu v bytě zdržuje minimálně dva měsíce a více v zúčtovacím období, tedy v roce. Kromě eventuelního zvýšení záloh nelze pobyt této osoby nijak jinak zlegalizovat, je jen Vaší věcí, kdo se v bytě zdržuje a z jakého důvodu. Je třeba jen počítat s těmi dvěma měsíci a možností předepsat zálohy. Žalobu o ochranu osobnosti podat můžete za bratra, pokud je svéprávný, je oprávněn Vám plnou moc udělit.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zasahování výboru SVJ do práv a soukromí majitele bytové jednotky (BJ) a nájemce majitele BJ a nájemce
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.