Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pronajímám byt od r. 2015 stejným nájemcům na dobu určitou (jeden rok), kterou každý rok prodlužuji o rok dodatkem. Ve smlouvě mám uvedeno "Smluvní strany výslovně sjednávají, že nájemné uvedené v čl. II odst. 1 této smlouvy bude pronajímatelem ročně navyšováno o míru inflace...". Mohu teď při dalším prodloužení zvednout nájem o více než o inflaci? Nájemci s tím souhlasí (pronajímám to opravdu pod cenou a chci to zvednout o 18%, nevadí jim to).

Můj dotaz zní - musím s nimi sepsat úplně novou smlouvu nebo to stačí udělat jen dodatkem ke smlouvě (kde kromě prodloužení o rok uvedu, že jsme se dohodli na nové výši nájemného)? Jde mi o to, jestli nevadí, že dodatkem se dohodneme na zvednutí o 1800, - i když v původní smlouvě byla domluvená jen ta inflační doložka. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud nájemci souhlasí, není vůbec důvod se obávat zvednout nájem víc, než jen o inflaci. Můžete to vyřešit dodatkem, kde uvedete, na jakou částku nájem zvedáte a obě strany podepíšete. Občanské právo je postaveno na zásadě smluvní svobody, tj. pokud obě strany souhlasí, můžete si sjednat až na výjimky prakticky cokoliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.