Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stala se mi taková věc v bytě, bohužel je to o to složitější, protože jsem ztratil nájemní smlouvu. K tomu můžu jen dodat, že bydlím v pronájmu na dobu určitou (do konce roku 2019) a majitela jsem nikdy neviděl. Všechno řeší a vyřizuje nějaký správce bytu, se kterým mám tedy i smluvní vztah. Jednoho dne mi tu praskla hadička na přívod studené vody do kuchyně a vytopilo to 3 byty podemnou. Správce si teda pozval vodaře na druhý den do bytu (jelikož jsem nebyl doma, klíčky jsem předal sousedovi aby je vpustil dovnitř).

Poté mi volal správce bytu, že mu vodaři nahlásili a nafotili, že mám "neodborně" zapojenou pračku a že zaplatím škody za všechny vytopené byty v plné výši. Jelikož je to malý byt, pračku mám v kuchyni a odpad navedený do sifonu, který proto nemá z výroby určený vývod (vyvrtaná díra do sifonu, natáhnutá odpadní hadice z pračky a zatmeleno) dále sifon - odpad z dřezu může působit velmi amatérským dojmem, jelikož je omataný izolepou, nicméně žádný problém s tím doposud nebyl - toto není příčinou havárky.
Stříbrná přívodní hadička, která praskla, jak již jsem zminoval, je přívod studené vody (vedle přívod teplé, která byla již částečně taky trochu načatá) a s tím odpadem mají společné tak akorát to, že jsou blízko u sebe jinak to spolu technicky vůbec nijak nesouvisí.
Když pominu, že by všechny byty měly mít pojištění domácnosti jako to funguje takřka všude jinde a i kdyby měl nějaké "kličky" v nájemní smlouvě, což se asi už nedozvím, když jsem ji ztratil. může mít takový člověk aspon minimální šanci na úspěch když míchá jablka s hrušky? (přívod vody s "neodborně" zapojenou pračkou, která není příčinou? ) Moje primární žádost o radu, či pomoc je v tom smyslu, že bych se nejraději co nejdříve odstěhoval, od této události je tu pro mě každý den nechtěným zážitkem. Můj důkaz je pouze uschovaná prasklá hadička, popř. soused který vpustil instalatéry do bytu a byl svědkem, že slo opravdu o přívod studené vody. Můžu rozvázat smlouvu na určito z důvodu falešného obvinění?? Musel bych kvuli tomu nahrát hlasový hovor, kde po mě správce vyžaduje škodu za "neodborně připojenou pračku"? Byl by tohle správný postup? Moc Vám děkuju za každou radu v téhle nepříjemné situaci. S pozdravem Radim Kadlčík. p. s. viz foto jsou již střibrné hadičky pro přívod vody vyměněné.

ODPOVĚĎ:
Pokud by po Vás kdokoliv chtěl nahradit škodu, musel by prokázat, že škoda vznikla jednoznačně Vaším zaviněním. A takovým důkazem by mohl být např. znalecký posudek. Pokud byla ale původcem škody hadička, která nemá nic společného s hadičkou, kterou jste měl údajně neodborně namontovat, nikdo po Vás náhradu škody chtít nemůže. V daném případě bych tedy doporučila nic nepřiznávat a na náhradu škody se nijak ochotně netvářit. Bohužel zákon o žádném způsobu ukončení nájemní smlouvy z důvodu falešného obvinění nestanoví, máte možnost podat výpověď a počítat s tříměsíční výpovědní lhůtou.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Falešné účelové obvinění pro výpověd z nájmu na dobu určitou
  • Prasklá přívodní hadička vody a vytopení sousedů - platí škodu pronajímatel nebo nájemce?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.