Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat jestli má Bytové družstvo právo nařídit zateplení střechy, protože je vlastníkem domu. Zateplení střechy nebo domu přece nemusí být povinně. Nechali jsme si totiž vyměnit topení v celém domě a dali nám už menší, protože máme zateplený dům. Bohužel v bytech pod střechou se zjistilo měřením z hygieny, že nejsou dodrženy hodnoty a nemáme teplotu jakou bysme měli mít.

Nakonec přiznali, že zadali údajně pro zadání projektu k výběrovému řízení, že máme střechu zateplenou. Je to ale jejich chyba.
Aby nám nemuseli dávat větší topení na své náklady, tak nás nutí si zateplit střechu a tvrdí, že je potřeba ji stejně opravi. Přitom nám nikde v horních bytech nezatéka a výměna celého střešního pláště byla před 10 lety, tj. 2009.
Na bytovém družstvu nám řekli, že nám to můžou nařídit a stejně nic neuděláme, i když budeme hlasovat na členské schůzi proti zateplení střechy. Mají na to právo? Jak se můžeme bránit? Děkuji, Olga

 

 

ODPOVĚĎ:
Střecha je společnou částí domu. Bytové družstvo je vlastníkem domu, a proto může rozhodovat o nakládání s domem - upozorňuji s domem, nikoliv byty, u kterých je třeba při jakémkoliv nakládání souhlas člena družstva.
Teoreticky tedy bytové družstvo může nařídit zateplení střechy, nicméně nikoliv na náklady jednotlivých členů družstva, ale na náklady bytového družstva, neboť se jedná o stavbu patřící bytovému družstvu, nikoliv družstevníkům.
Pokud by mělo bytové družstvo v úmyslu střechu zateplit na náklady družstevníků, muselo by to být projednáno na schůzi a řádně odhlasováno. Samozřejmě toto by neplatilo, pokud by se jednalo o stav nebezpečný okolí či stav, který je prokazatelně v rozporu s hygienickými normami, tam by skutečně ani nesouhlas na schůzi nepomohl. Je tedy rozhodující, jaké důkazy budou existovat o tom, že je zateplení skutečně nezbytné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.