Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dceru, které je 38 let. Je rozvedená, má dvě děti ve vlastní péči 16 a 10 let. Otec dětí se o ně řádně stará, pravidelně jsou u něho na návštěvě. Dcera se bohužel rozhodla vydat špatnou cestou. Seznámila se s alkoholikem, mužem, který bere drogy, okradl vlastní rodiče, byl 2x ve vězení za krádeže.

Začala také pít, byla na detoxu u Apolináře v Praze a máme dojem, že pije znovu. Když jsem se dozvěděla o jejím pití, řekla jsem jí, že pokud se nebude léčit, oznámím vše otci dětí a na příslušné orgány OSPOD. Zaplatila jsem za ní 3 exekuce. V době, kdy byla na detoxu. Od 3.9.2019 jsem se o obě vnučky starala. Bydlely v té době obě u mne, nakoupila jim věci potřebné do školy. Nebyla to malá částka. Náklady se jen za nutné věci vyšplhaly přes 15.000 Kč. Na vše mám doklady o zaplacení. Když jsem jí 24. září 2019 poslala e-mail s částkou, kterou jsem za vnučky zaplatila, tak mi odepsala, cituji:
"Dobrý den,
prosím o zaslání veškerých účtů, pokud ale shledám, že je to neadekvátni - příklad dobití kreditu, uhrazeno mnou nebude. Jinak veškeré náklady jiné budou uhrazeny do konce tydne. Pokud budete požadovat výživné od mého ex, budu se tomuto kroku bránit. 26. září 2019"
Prosím Vás o radu, jak mám postupovat. Je mi 73 let a místo abych si v klidu užívala důchod, musím řešit problémy mé dcery. Jediné co mě drží jsou právě mé dvě vnučky kterých mi je nesmírně líto, ale udělám pro ně vše. Děkuji Terezie.

 

ODPOVĚĎ:

Pokud je podezření, že se matka o dcery špatně stará, skutečně byste měla v zájmu dcer věc oznámit orgánu péče o dítě. Ten by na základě všech shromážděných důkazů vyhodnotil, zda dá např. podnět ke stanovení dohledu nebo bude řešit svěření dcer do péče otce. Pokud by otec dcery nechtěl, mohla byste se i Vy domáhat, aby byly svěřeny Vám, ovšem ve Vašem případě by soud zkoumal, zda jste schopna se o děti starat s ohledem např. na zdravotní stav, apod...V úvahu by přicházela i pěstounská péče. Rozhodně bych doporučovala se minimálně na orgánu péče o dítě informovat, jaký postup by Vám doporučili oni, zda by např. byli ochotni udělat v rodině sociální šetření.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.