Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj dotaz spočívá v tom, abych mohla partnerovi, se kterým žiji již skoro 14 let ve spokojeném vztahu, kde se nám i narodil syn 11 let, že má nárok na vypořádání majetku v případě našeho rozchodu. Žijeme v domě, který vlastním, ale kde jsme si vzali společně malou hypotéku. Partner ji prokazatelně platí se mnou od samého začátku.

Je podepsán i na hypoteční listině, že je spoluplatitel v ČMSS. Ráda bych mu tuto informaci potvrdila, protože si myslím, že pokud se prokazatelně podílí finančně na opravách zmíněné nemovitost, má v případě rozchodu na vyrovnání nárok. Akorát oba nevíme v jaké formě v jaké míře. Chci, aby mu bylo sděleno, že v případě rozchodu, když se od samého počátku spolupodílel na platbě hypotéky, že má nárok na finančním odškodnění z mé strany v případě zmiňovaného rozchodu. Je to potvrzeno u ČMSS i jeho podpisem od samého začátku. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Iva.

 

ODPOVĚĎ:
Máte dvě možnosti, buď partnerovi část nemovitosti darovat, můžete darovat různě velký podíl nebo sepsat smlouvu či potvrzení o tom, jak vysokou částku do nemovitosti investoval. V případě rozchodu by tato listina byla zásadním důkazem prokazujícím výši jeho investice, a pokud byste mu např. nechtěla peníze dobrovolně vrátit, domohl by se jich soudně. Takové potvrzení by mělo být podepsáno Vámi, podpis může být pro lepší prokazatelnost úředně ověřen.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.