Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsme důchodci, kteří byli okradeni podvodníkem, na kterého jsme podali trestní oznámení, Policie ČR vyřešila, jmenovaného zavřela a předala celou záležitost státnímu zástupci. Událost se stala v roce 2016 a do dnešního dne jsme našich 20.000 Kč nedostali. Nevíme, jak na dotyčnou osobu uvalit exekuci nebo k soudu podat platební rozkaz k žalobě, prostě řešit situaci přes advokáta, který  si prácii neúčtuje od poškozeného, ale od obviněného.

Jak jsem uvedl, jsme s manželkou důchodci a další placení k vyřízení našeho  problému si nemůžeme dovolit. Celá záležitost vznikla objednáním řemeslníka přes e-poptávku NA STAVBU - STÁNÍ pro automobil. Dotyčný přijel, sepsal materiál, bylo domluvena záloha zmíněných peněz, kdy stavbu provede, posléze dostane doplatek 16.000 Kč. Odjel a už jsme ho neviděli. Celou záležitost řešilo Krajské ředitelství policie Středočeského kraje, územní odbor Praha venkov západ, Zborská 13, Praha 5 č. j. KRPS 276131/TČ-2016-011681, e-mail vyšetřujícího - miroslavlerch@pcr.cz. Případ byl natočen i ČT v pořadu  Černé ovce. Nezlobte se, že se na vás obracíme. Přejeme pěkné dny. Manželé Novákovi.

 

ODPOVĚĎ:
Obecně platí, že každý advokát poskytuje služny svému klientovi a tomu také účtuje poplatky za tyto služby. Advokát se nemůže jen tak obrátit na obviněného a požadovat za něj úhradu nákladů za služby, které poskytl poškozenému.
Exekuce může být nařízena, pokud zde bude nějaké rozhodnutí soudu, ze kterého vyplývá, že Vám má obviněný zaplatit určitou částku - toto rozhodnutí může vydat trestní soud v rámci trestního řízení, nebo civilní soud.
K bezplatnému zastoupení advokátem:
Žalobce může požádat, k němuž je podána žaloba, o osvobození od soudních poplatků a vzhledem ke složitosti sporné věci též o ustanovení zástupce. Dospěje-li soud k závěru, že je taková žádost důvodná, zástupce ustanoví. Vždy se přezkoumává majetek žalobce.
Je také možné se obrátit s žádostí na Českou advokátní komoru (kontakt zde: www.advokatikomora.cz, popř. Česká advokátní komora, pobočka v Brně, nám. Svobody 84/15, 602 00 Brno), i zde budete muset doložit majetkové poměry.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.