Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po rozvodu manželství vlastníme společně rodinný dům, který již pátým rokem (2014-2019) obývá pouze můj exmanžel. Jelikož soužití nebylo ideální, odstěhovala jsem se jinam, ale stále mu posílám polovinu na úvěr, na opravy a na různé zvelebování domu. Jezdím tam párkrát do roka na týden dva, když mám dovolenou.

Problém je v tom, že mi odpírá moje práva - třeba si tam vzít svého přítele, přitom on si tam dělá co chce a vodí koho chce, aniž by mě o něčem informoval. On má svou ložnici v přízemí a já s dětma máme pokoje v patře, když tam přijedeme. Ostatní prostory máme spolecně, ale nikdy jsme si nic nesepisovali co je čí. Prostě to tak po rozvodu vzniklo, že jsem mu přenechala ložnici a já si udělala svůj pokojík ze studovny. Nechává v našich pokojích přespat svoje přátele, když potřebuje. Prostě se mi ozve pouze pokud chce něco zaplatit. Teď si tam nastěhoval novou přítelkyni. Mě nevadí že ji tam má, ale užívají celý dům a pro mě je ona cizí člověk v mém domě, tak jsem mu napsala, že chci nájemné, protože nikdo nebydlí nikde zadarmo. Jelikož pořádně nevím na co mám a nemám právo, tak píši vám o radu, co můžu a nemůžu dělat. Vyplatit mě nechce a dům bych nerada prodala cizím lidem, jelikož pozemek nám dal můj děda a jako sousedi si s mým ex hodně pomáhají. Mockrát děkuji za odpověď.  

 

ODPOVĚĎ:
Můžete k soudu podat žalobu o vypořádání spoluvlastnictví a domáhat se, aby soud přikázal dům do Vašeho vlastnictví za náhradu, tedy bývalého manžela byste musela vyplatit. Pokud se on v domě chová, jak popisujete, dají se problémy očekávat neustále. Vy budete chtít nájem, na který máte právo, ale on může tvrdit, že přítelkyně je pouze návštěva, která tam chodí jen občas, .
Doporučuji spíše začít řešit vlastnictví, další soužití bude jistě problémové.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.