Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel svým neuváženým jednáním (krádež, podvod) způsobil svému zaměstnavateli škodu. Jako řidič v kovošrotu prodal zbytkový šrot do výkupu místo aby jej odevzdal svému zaměstnavateli. Zaměstnavatel to samozřejmě zjistil a rozvázal s ním pracovní poměr. Naštěstí dohodou. Manžel podepsal uznání dluhu ve výši 31.390 Kč a k tomu zároveň dohodu o uplatnění vyplňovacího práva směnečného. Dluh jsme uhradili.

K mému nemilému překvapení však přišlo na náš účet z výkupny šrotu pouze 8 580, - Kč.
Zdá si mi to značný nepoměr - obohatit se o 8 580, - Kč a za toto obohacení zaplatit 31 390, - Kč + z poslední výplaty mu strhnou ještě cca 2 800, - Kč údajně za naftu kterou projel cestou do výkupu.
Je možné se nyní zpětně bránit proti výši škody? Jak bychom měli postupovat?
Je mi jasné, že si to manžel způsobil sám vlastní blbostí (zkratovité jednání), ale přeci jen se jedná o značný nepoměr.
Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
Od smlouvy o uznání dluhu nelze po zaplacení dluhu odstoupit. Pokud však existuje zásadní nepoměr mezi skutečně způsobenou škodou a uznaným dluhem, je možné podat žalobu pro bezdůvodné obohacení na straně zaměstnavatele, případně se zkusit dohodnout se zaměstnavatel na vyrovnání.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Přeplatek škody vyplacený zaměstnancem zaměstnavateli - jak získat přeplatek zpět?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.