Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

S kolegou chceme vyrábět bytové doplňky a umělecká díla, které prodáme přes internet. Jde o to, že na produktech by byl motiv peněz, konkrétně českých bankovek (tisícovek). První produkt by byl malý stolek stejný jako tento - vizte obrázek.

stoleček nábytek bankovky dolary autorské právoJen na vrchu by byly natisklé tisícovky. Druhý produkt by byly obrazy, v kterých by byly zarámované rekvizity bankovek stočené v krabičce od cigaret (https://apartstu.com/products/black-smoking-bills-artwork-usd), třetí produkt zarámované ohořelé bankovky (https://apartstu.com/collections/artworks/products/smoked-stack-usd). Potřebuji vědět, zda toto zobrazení bankovek je legislativně v pořádku a může být s klidem distribuováno, popřípadě jak máme upravit obchodní podmínky, popisky produktů a co napsat na přímo na výrobky, abychom dali najevo že se jedná o rekvizitu a vyhnuli jsem se nějakým problémům. Poradíte nám prosím? Děkuji Horymír.

 

ODPOVĚĎ:
Máte-li v úmyslu pracovat se zobrazením platných bankovek, je především zapotřebí zohlednit tyto dva právní předpisy:
1/ Zákon o oběhu bankovek a mincí a jeho prováděcí vyhláška:
Dle § 14 zákona o oběhu bankovek a mincí je možné zhotovit reprodukci tuzemské bankovky či předmět tuzemskou bankovku napodobující (stejně jako tyto reprodukce a předměty prodávat) pouze při splnění technických kritérií uvedených v prováděcím právním předpise.
Tímto prováděcím právním předpisem je vyhláška č. 274/2011 Sb. , v jejímž rámci Vám doporučuji především nahlédnout do § 13 a násl. V těchto ustanoveních naleznete jasná pravidla pro zhotovení reprodukcí bankovek, stejně jako určení povolených materiálů, z nichž mohou (resp. nesmí) být tyto reprodukce zhotoveny.
V pochybnostech Vám doporučuji obrátit se na dozorový orgán, kterým je Ministerstvo financí ČR:
https://www.mfcr.cz
popřípadě Česká národní banka:
https://www.cnb.cz/cs/
2/ Autorský zákon:
Nelze zapomínat na fakt, že platné bankovky, resp. jejich části jsou autorskými díly. Autorem bankovek je akademický malíř Oldřich Kulhánek (zemřelý v roce 2013).
Existuje právní názor, dle něhož se na bankovky autorskoprávní ochrana nevztahuje. Tento právní názor se opírá o § 3 písm. a) autorského zákona, dle něhož se ochrana dle autorského práva nevztahuje na:
„… díla, u nichž je veřejný zájem na vyloučení z ochrany“
Ve Vašem případě je nicméně nutné přihlédnout k faktu, že v rámci své podnikatelské činnosti hodláte cizí autorské dílo (podobu bankovky) tvůrčím způsobem zpracovat, popř. použít pouze část tohoto díla. Z tohoto důvodu Vám doporučuji kontaktovat příslušného kolektivního správce autorských práv, kterým je OOA-S – Ochranná Organizace Autorská – Sdružení autorů děl výtvarného umění, architektury a obrazové složky audiovizuálních děl:
https://ooas.cz
a sjednat s ním podmínky získání příslušného oprávnění (licence).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 136/2011 Sb. , o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb. , o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů
vyhláška č. 274/2011 Sb. , o provedení některých ustanovení zákona o oběhu bankovek a mincí
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.