Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se zeptat, co mohu jako autor hudby dělat, aby na mém díle neprofitovala OSA. Nepřeji si být touto organizací zastupován, ani si nepřeji, aby za prezentaci mých děl vybírala poplatky. Domnívám se, že já jako autor přece musím mít právo toto ovlivnit. Ze strany OSA však mám informaci, že bude za prezentaci mého díla vybírat poplatky i proti mé vůli, protože jí to umožňuje autorský zákon.

To je v přímém rozporu s tím, co si pod pojmem autorská práva představuji. Pokud skutečně jako autor mám autorské právo, pak není možné, aby na mém díle parazitovala jakási pochybná instituce, byť zřízená v souladu se zákonem. Pokud je autorský zákon skutečně postaven takto, domnívám se, že vyžaduje urgentní novelizaci, aby se dostal do souladu se svým základním pojmem "autorského práva", jelikož jinak spíše naplňuje zvrácenou formu "autorského bezpráví". Napište mi prosím, co je možné v této věci dělat. Děkuji. S pozdravem Erik.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud bych chtěl dát ironickou odpověď na Váš dotaz: „Chci se zeptat, co mohu jako autor hudby dělat, aby na mém díle neprofitovala OSA? “, napsal bych: Neskládejte hudbu.
Platná právní úprava (tedy především autorský zákon) je koncipována v přímém rozporu s Vaší představou konstrukce autorských práv. Kolektivní správci autorských práv (tedy například OSA) jsou totiž ze zákona (§ 95 a násl. autorského zákona) oprávněni spravovat majetková autorská práva, resp. zastupovat autory při jejich výkonu (typicky v podobě udílení licencí, vymáhání vzniklé újmy za neoprávněné užití autorského díla apod.).
Jelikož toto oprávnění vyplývá kolektivním správcům autorských práv přímo ze zákona, není zapotřebí, aby s tím autoři (nositelé majetkových autorských práv) vyslovili souhlas.
Kolektivní správa autorských práv se vztahuje toliko na zveřejněná či ke zveřejnění nabídnutá autorská díla – kolektivní správce nezastupuje tedy takového autora, který svá díla nezveřejňuje či nenabízí ke zveřejnění.
K tomuto tématu se více dočtete například zde:
https://www.epravo.cz/top/clanky/povinnost-hradit-odmenu-za-uziti-chranenych-del-ve-svetle-praxe-kolektivnich-spravcu-97848.html
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.