Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mohu jako fyzická osoba provozovat, popřípadě zpeněžit Facebookovou skupinu, která nese název značky? Například jako značka Sconto nebo Lego.   Mohu tuto stránku mít nazvanou s ochrannou známkou bez souhlasu vlastníka této ochranné známky? Případně mohu s jinou firmou uzavřít dohodu o sdílení příspěvků ve skupině, aniž bych se jakkoliv dohodl s firmou, co vlastní ochrannou známku? Je za toto postih? Děkuji. Ctirad.

ODPOVĚĎ:
Takový postup Vám doporučit nelze. Je nutné si uvědomit, že kromě případného zásahu do práva na ochrannou známku (k němuž však nemusí dojít vždy), byste mohl rovněž protiprávně zasáhnout do práva právnické osoby na její název.
Konkrétně dle § 135/1 občanského zákoníku platí, že:
"Právnická osoba, která byla dotčena zpochybněním svého práva k názvu nebo která utrpěla újmu pro neoprávněný zásah do tohoto práva, nebo které taková újma hrozí, zejména neoprávněným užitím názvu, se může domáhat, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek."
Pakliže byste provozoval či dokonce zpeněžil facebookovou skupinu označenou názvem právnické osoby, popřípadě ochrannou známkou, která je pro tuto právnickou osobu příznačná, mohla by se po Vás dotčená právnická osoba domáhat nejen ukončení této činnosti, odstranění následků zásahu, nýbrž i finančního zadostiučinění.
Je rovněž možné, že byste mohl zasáhnout do jiných práv duševního vlastnictví příslušné právnické osoby, což by pro Vás mohlo mít nežádoucí účinky nejen v mezích soukromého práva, nýbrž i v rovině trestněprávní.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.