Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Tiskneme různé grafické motivy na různé předměty. Jedním z požadovaných předmětů je hrnek s motivem kostela v obci. Použitá grafika by nebyla fotografie, ale ilustrátorem namalovaný kostel. Jak postupovat aby byl prodej takového hrnku legální? Vypořádání s ilustrátorem je jasné. Ale řešit, že jde o kostel s OOAS? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Fakt, že bude docházet k tisku kresby architektonického díla, by neměl být na překážku. Na Vámi popsaný případ by se totiž měl vztahovat § 33/1 autorského zákona, dle něhož platí, že:
„Do práva autorského nezasahuje ten, kdo kresbou, malbou nebo grafikou, fotografií nebo filmem nebo jinak zaznamená nebo vyjádří dílo, které je trvale umístěno na náměstí, ulici, v parku, na veřejných cestách nebo na jiném veřejném prostranství; do autorského práva nezasahuje ani ten, kdo takto vyjádřené, zachycené nebo zaznamenané dílo dále užije. Je-li to možné, je nutno uvést jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a umístění. “
Dle citovaného ustanovení je tedy možné kreslit stavby stojící na veřejném prostranství, stejně jako je možné takto pořízené kresby dále užít (například je tedy tisknout na hrnky). Tímto způsobem není zasahováno do autorského práva autora předmětné stavby (jedná se o tzv. zákonnou licenci).
Předmětná kresba kostela je sama o sobě autorským dílem – získání souhlasu (licence) autora této kresby je tedy nutností (což v dotazu ostatně sám uvádíte).
Pro získání dalšího právního názoru se můžete s tímto dotazem obrátit na příslušného kolektivního správce autorských práv, kterým je OOA-S – Ochranná Organizace Autorská – Sdružení autorů děl výtvarného umění, architektury a obrazové složky audiovizuálních děl:
https://ooas.cz/
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.