Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byl mi ukraden název knihy "Bůh je z Brna". Svou knihu jsem vydal poprvé v r. 2009 tištěnou vlastním nákladem, ale bez ISBN. 2020 vyšla jako e-kniha, ISBN 978-80-7482-346-6, 978-80-7482-347-3, 978-80-7482-348-0 a 2021 vyšla (stále pod stejným názvem) jako audio kniha. 2022 vyšla tištěná kniha s naprosto totožným názvem od autorů Jiří Kamen a Karel Fuksa. ISBN: 978-80-204-6030-1.

Dotaz: Jaká je možnost obrany a v jaké výši se asi může pohybovat případné odškodné u takových případů? Děkuji za odpověď. Jaromír.

 

ODPOVĚĎ:
Co se týče autorskoprávní ochrany názvu knihy, je zapotřebí vyjít z § 2/3 autorského zákona, dle něhož platí, že:
„Právo autorské se vztahuje na dílo dokončené, jeho jednotlivé vývojové fáze a části, včetně názvu a jmen postav, pokud splňují podmínky podle odstavce 1 nebo podle odstavce 2, jde-li o předměty práva autorského v něm uvedené. “
Z výše uvedeného vyplývá, že autorským právem je chráněn pouze takový název knihy, který splňuje znaky autorského díla dle § 2/1 autorského zákona:
„Předmětem práva autorského je dílo literární … které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora …“
V případě názvu Vámi vydané knihy je tedy zapotřebí zvážit, zda se jedná o název obecný (jsoucí například běžně užívanou frází či souslovím), anebo zda je tento název jedinečným plodem Vaší tvůrčí činnosti. Roli může sehrát i fakt, zda byl tento název v minulosti použit v jiné souvislosti (zda se třeba nejedná o název jiného autorského díla, který například zlidověl apod.).
Jako příklad kritérií, která je v této souvislosti nutné zvážit, může posloužit toto soudní rozhodnutí (byť v tomto případě byl předmětem soudního sporu překlad názvu autorského díla) :
https://www.profipravo.cz/index.php?page=article& id_category=11& id_article=262992& csum=3e6ac987
Dospějete-li k závěru, že název Vámi vydané knihy je natolik originální, že se na něj autorskoprávní ochrana vztahuje, budete se moci domáhat práv, která Vám nabízí § 40/1 autorského zákona. Dle těchto ustanovení se může autor, do jehož práva bylo neoprávněně zasaženo, domáhat například:
a/ určení svého autorství,
b/ zákazu neoprávněného zásahu do svého práva, zejména zákazu neoprávněné výroby, neoprávněného obchodního odbytu, neoprávněného dovozu nebo vývozu originálu nebo rozmnoženiny či napodobeniny díla, neoprávněného sdělování díla veřejnosti, jakož i neoprávněné propagace, včetně inzerce a jiné reklamy,
c/ poskytnutí přiměřeného zadostiučinění za způsobenou nemajetkovou újmu, zejména
- omluvou,
- zadostiučiněním v penězích, pokud by se přiznání jiného zadostiučinění nejevilo postačujícím; výši peněžitého zadostiučinění určí soud, který přihlédne zejména k závažnosti vzniklé újmy a k okolnostem, za nichž k zásahu do práva došlo; tím není vyloučena dohoda o narovnání.
Dále se Vám nabízí práva zakotvená v § 40/3 a 4 autorského zákona (přičemž upozorňuji především na druhý z citovaných odstavců, který stanoví výši odčinění újmy, kterého se může autor domáhat), dle nichž platí, že:
„Autorovi, jehož návrhu bylo vyhověno, může soud přiznat v rozsudku právo uveřejnit rozsudek na náklady účastníka, který ve sporu neuspěl, a podle okolností určit i rozsah, formu a způsob uveřejnění.
Právo na náhradu škody a na vydání bezdůvodného obohacení podle zvláštních právních předpisů zůstává nedotčeno; místo skutečně ušlého zisku se autor může domáhat náhrady ušlého zisku ve výši odměny, která by byla obvyklá za získání takové licence v době neoprávněného nakládání s dílem. Výše bezdůvodného obohacení vzniklého na straně toho, kdo neoprávněně nakládal s dílem, aniž by k tomu získal potřebnou licenci, činí dvojnásobek odměny, která by byla za získání takové licence obvyklá v době neoprávněného nakládání s dílem. “
Jste-li rozhodnut bránit svá autorská práva, doporučuji Vám kontaktovat advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí autorského práva), s jehož pomocí bude možné vyzvat autory druhé knihy k mimosoudnímu vyrovnání, popř. následně vypracovat žalobu (nebudou-li autoři druhé knihy ochotni vyřešit věc smírně).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.