Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl bych dotaz ohledně autorských práv, a to, lze-li použít bezplatné licence podle paragrafu 31 autorského zákona pro použití několikasekundového obrazového výňatku z filmu do vlastní produkce, nebo je potřeba složitým způsobem žádat o souhlas.

Konkrétně se jedná o nový hudební videoklip /na píseň s názvem Stará fotka/, ve kterém nad kronikou se starými fotkami  rozjímá a vzpomíná na své mládí dnes (25.08.2022) už 96-letý známý scenárista Gustav Oplustil. Jde o krátký výňatek jeho postavy bez zvuku z filmu Skřivánci na niti, kde hrál menší roli /jen jako vzpomínka na mladá léta/. Děkuji za odpověď.   Miroslav Kyselý.

 

ODPOVĚĎ:
Vaši úvahu považuji za správnou. Dle § 31/1 písm. a) autorského zákona nezasáhne (protiprávně) do cizího autorského práva ten, kdo:
„užije v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů ve svém díle“
Toto ustanovení by s největší pravděpodobností mohlo být aplikováno rovněž na Vámi popisovaný případ – tedy užití krátké obrazové sekvence ze zveřejněného filmu ve videoklipu. V této souvislosti připomínám, že v případě takové citace je nutné – je-li to možné – uvést jméno autora nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvedlo na veřejnost, a dále název díla a pramen.
Chcete-li v této věci nabýt větší jistoty, můžete se s žádostí o konzultaci obrátit na příslušné kolektivní správce autorských práv, kterými jsou:
- OOA-S – Ochranná Organizace Autorská – Sdružení autorů děl výtvarného umění, architektury a obrazové složky audiovizuálních děl
https://ooas.cz/
- INTERGRAM – Nezávislá společnost výkonných umělců a výrobců zvukových a zvukově-obrazových záznamů
https://www.intergram.cz/
- DILIA – DIvadelní, LIterární a Audiovizuální agentura
https://www.dilia.cz/
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.