Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Ráda bych věděla, jestli bych porušila autorská práva, kdybych sestříhala film do krátkého klipu s vlastním komentářem a umístila ho na YouTube? Děkuji, Evelýna.

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz zní: Ano, domnívám se, že tímto způsobem byste autorská práva skutečně porušit mohla.
Dle § 2/4 autorského zákona platí, že:
"Předmětem práva autorského je také dílo vzniklé tvůrčím zpracováním díla jiného ... Tím není dotčeno právo autora zpracovaného ... díla."
Sestříháním a okomentováním filmu byste sice mohla vytvořit vlastní autorské dílo, nic by to však neměnilo na tom, že byste musela být nejdříve oprávněna předmětný film takto užít (předpokládám pak, že Vám žádné podobné oprávnění nesvědčí).
Je otázkou, zda by sestříhání a okomentování filmu nebylo možné považovat za citaci dle § 31 autorského zákona. Konkrétně dle § 31/1 písm. a) a b) autorského zákona platí, že do autorského práva nezasáhne ten, kdo:
a/ užije v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů ve svém díle,
b/ užije výňatky z díla nebo drobná celá díla pro účely kritiky nebo recenze vztahující se k takovému dílu, vědecké či odborné tvorby a takové užití bude v souladu s poctivými zvyklostmi a v rozsahu vyžadovaném konkrétním účelem.
Vždy je však nutno uvést, je-li to možné, jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen.
Domnívám se však, že ani výše uvedený § 31 autorského zákona na Váš případ použitelný spíše nebude. Vámi vytvořené dílo by se skládalo de facto pouze ze sestříhaných částí filmu a ničeho jiného (stěží by se tak mohlo jednat o použití částí filmu v odůvodněné míře). Z dotazu rovněž nevyplývá, že by se mělo jednat například o kritiku či recenzi předmětného filmu.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.