Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci založit web, na kterém budou převzatá videa (pomocí původního odkazu, neplánuji je stahovat a nahrávat na svůj server) vytvořená uživateli z jiného webu (uživatel -> cizí web -> vlastní web). Součástí by byly reklamy jako hlavní zdroj příjmu.

Jak je toto v ČR hodnoceno z právního hlediska co se týče copyrightu? Mám v plánu uvést odkaz na web, ze kterého daná videa pocházejí, ale stačí to takto ošetřit pokud se jedná o obsah určitého uživatele? Hraje roli to o jaký druh videí se jedná? Předem děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
V tomto ohledu budou hrát významnou roli závěry judikatury Evropského soudního dvora, o nichž se více dočtete například zde:
https://www.epravo.cz/top/clanky/je-umisteni-hypertextoveho-odkazu-na-internetove-stranky-porusenim-autorskych-prav-98010.html
nebo zde:
https://pravopropodnikatele.cz/muze-byt-odkaz-cizi-internetove-stranky-nelegalni/
Je důležité si uvědomit, že umístěním odkazu na jiné webové stránky (které obsahují nějaké autorské dílo – například videa) de facto zpřístupníte toto cizí autorské dílo veřejnosti. Zpřístupnění veřejnosti je pak jedním ze způsobů užití autorského díla (k němuž logicky není oprávněn kdokoli).
Současné závěry judikatury Evropského soudního dvora jsou přibližně takové, že:
- pokud umístíte na své webové stránky odkaz na jiné webové stránky, které jsou zcela volně přístupné (jejich návštěvník se například nemusí registrovat, platit poplatky apod.), nebudete potřebovat souhlas autorů videí na těchto webových stránkách (samozřejmě za předpokladu, že tato videa jsou zde umístěna legálně – tzn. se souhlasem jejich autorů),
- pokud však na své webové stránky umístíte odkaz na jiné webové stránky, které obsahují cizí autorská díla, přičemž přístup na tyto jiné webové stránky není zcela volný, mohlo by se jednat oprotiprávní postup.
Budete-li si proto jist tím, že odkazujete vždy na webové stránky, a/ které jsou volně přístupné (bez jakéhokoli omezení) a b/ na kterých jsou videa zveřejněna legálně (tzn. především se souhlasem autorů těchto videí), mělo by postačit, pokud na svých webových stránkách zmíníte pouze název webu, na který odkazujete.
Chcete-li v této souvislosti získat i další právní názory (což Vám lze jednoznačně doporučit), můžete se obrátit především na příslušného kolektivního správce autorských práv. V oblasti audiovizuálních autorských děl se jedná především o DILIA, divadelní, literární, audiovizuální agenturu:
http://www.dilia.cz/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.