Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl bych dotaz z oblasti vývoje softwaru a autorského práva. V minulosti jsem byl poptán (jakožto živnostník) na dodávku SW pro jednu společnost. Software byl implementován a dodán, ale nebyla stanovena žádná smlouva či licenční politika. Software byl vyfakturován jakožto hotové dílo a dodán v podobě spustitelných souborů (bez zdrojových kódů).

Následně byl software rozšiřován, stále mnou, a fakturován stejně jako v předchozích případech. Zadávání úprav probíhalo převážně emailovou komunikací, stále bez jakékoli licenční politiky. Nyní společnost chce zdrojové kódy, aby mohl být software dále upravován jiným dodavatelem. Chtěl jsem tedy vědět, zda na zdrojové kódy mají nárok a pokud ano do jaké míry je mohou používat bez mého vědomí. Děkuji za informace. S pozdravem, Daniel.

 

ODPOVĚĎ:
Jelikož software jste pro firmu vytvořil na objednávku (stejně jako všechny jeho pozdější změny), vztahují se na tento software ustanovení autorského zákona o tzv. zaměstnaneckém dílu (§ 58 autorského zákona). Dle § 58/7 autorského zákona totiž platí, že:
„Počítačové programy a databáze … se považují za zaměstnanecká díla i tehdy, byla-li autorem vytvořena na objednávku; objednatel se v takovém případě považuje za zaměstnavatele …“
Přestože jste se tedy fakticky nestal zaměstnancem předmětné firmy, bude se na Váš případ vztahovat stejná právní úprava, jako kdybyste software vyvinul při plnění svých pracovních povinností (jako zaměstnanec firmy).
Z § 58 autorského zákona je vhodné poukázat především na tato ustanovení (pro snazší orientaci v textu nebudu hovořit o „zaměstnavateli“ a „zaměstnanci“, jak to činí autorský zákon, nýbrž o „objednateli“ a „zhotoviteli“, neboť je to Vašemu případu bližší) :
a/ není-li sjednáno jinak, objednatel vykonává svým jménem a na svůj účet autorova (zhotovitelova) majetková práva k dílu, které autor vytvořil ke splnění svých povinností vyplývajících z pracovněprávního vztahu (ve Vašem případě ke splnění předmětu uzavřené smlouvy) ;
b/ zánikem objednatele, který byl oprávněn vykonávat majetková práva k zaměstnaneckému dílu a který nemá právního nástupce, nabývá oprávnění k výkonu těchto práv autor (zhotovitel) ;
c/ autorova (zhotovitelova) osobnostní práva k zaměstnaneckému dílu zůstávají nedotčena;
d/ vykonává-li objednatel majetková práva k zaměstnaneckému dílu, má se za to, že autor (zhotovitel) svolil ke zveřejnění, úpravám, zpracování včetně překladu, spojení s jiným dílem, zařazení do díla souborného, jakož i k tomu, aby uváděl zaměstnanecké dílo na veřejnost pod svým jménem, ledaže je sjednáno jinak.
Z výše uvedeného výčtu je vhodné vyzdvihnout především písmeno a/, dle něhož je objednatel oprávněn vykonávat (a to svým jménem a na svůj účet) zhotovitelova majetková autorská práva. Toto oprávnění (které bývá v jiných případech získáváno prostřednictvím licenční smlouvy) vyplývá pro software zhotovovaný na objednávku přímo ze zákona.
Majetkovými autorskými právy, o kterých výše hovořím, jsou především práva dílo užít. Tato oprávnění jsou vyjmenována v § 12 autorského zákona a jsou jimi zejména:
- právo dílo užít v původní nebo jiným zpracované či jinak změněné podobě, samostatně nebo v souboru anebo ve spojení s jiným dílem či prvky a udělit jiné osobě smlouvou oprávnění k výkonu tohoto práva,
- právo na rozmnožování díla,
- právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla,
- právo na pronájem originálu nebo rozmnoženiny díla,
- právo na půjčování originálu nebo rozmnoženiny díla,
- právo na sdělování díla veřejnosti.
Dalšími významnými oprávněními, která objednateli vyplývají přímo ze zákona (a která bývají v jiných případech udílena/získávána prostřednictvím licenčních smluv) jsou oprávnění vyjmenovaná v písm. d/ (výše).
Všechna výše vyjmenovaná oprávnění vyplývají objednateli (firmě) přímo ze zákona, a to z toho důvodu, že software jste pro tuto firmu vytvořil na objednávku (jak to stanoví § 58/1 a 7 ve spojení s § 12 autorského zákona).
S firmou proto nebylo (a stále není) nutné uzavírat licenční smlouvu (či stanovovat licenční politiku), neboť její oprávnění k užití software (jako autorského díla) vyplývají přímo ze zákona.
Je-li pro realizaci některého z těchto oprávnění zapotřebí i zdrojový kód předmětného software, má firma na jeho poskytnutí právo.
K této problematice se více dočtete například zde:
https://www.epravo.cz/top/clanky/software-jako-zamestnanecke-dilo-56254.html
___________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.