Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.344

Exekuce na majetek ve zúžení společného jmění manželů SJM a nový občanský zákoník 2014

Odesláno: 
Otevřeno 1968 x
9 odpovědí
 
Dobrý den, 2011 jsme měli s mým manželem svatbu. 2012 jsem dostala od mé maminky peníze na koupi rodinného domu a na její výslovné přání jsme s manželem zúžili SJM. Veškeré vybavení domu včetně auta bylo placeno z těchto peněz, manžel má trvalé bydliště stále u rodičů. Manžel měl dluhy před manželstvím.

V pátek 2.5.2014 mi byl pozastaven můj bankovní účet a dnes mi přišel dopis z katastru s oznámením o uložení plomby na můj dům s exekucí na manžela. Celková výše exekuce činí 21.000 Kč. Jakým způsobem se mohu bránit?
Manžel telefonicky mluvil s exekutorem, prý má exekutor právo zastavit můj majetek, že mu to umožňuje novela občanského zákoníku 2014, zákon lze tedy uplatnit zpětně?
Děkuji za odpověď. T
 
Dobrý den. Pokud jste dům koupila za peníze, které jste získala darem, nepatří dům do SJM. Je sice pravdou, že pro účely exekučního řízení se nepřihlíží k zúžení SJM, ovšem v tomto případě dům do SJM nepatří. Exekuci pro dluhy z doby před uzavřením manželství lze přitom vést pouze proti majetku v SJM a proti mzdě a účtu druhého manžela. Ohledně uplatnění nové zákonné úpravy - nejedná se o občanský zákoník, ale občanský soudní řád. Jelikož v přechodných ustanoveních k novele není uvedeno, že se dosud neskončená řízení dokončí podle dosavadních právních předpisů, lze v již započatém řízení postupovat podle nové úpravy. Exekuce účtu je tedy v pořádku. Proti zástavnímu právu na nemovitosti podejte návrh na částečné zastavení exekuce, do jehož odůvodnění uveďte, že se jedná o Váš výlučný majetek, což ovšem musíte prokázat - čestným prohlášením Vaší matky, Vás, Vašeho manžela, dalších osob, které o darování věděly, výpisem z účtu, také např. dokladem o výběru peněz z účtu Vaší matky.
Zástavní právo na nemovitosti neznamená automaticky, že bude nařízen prodej nemovitosti, jedná se pouze o zajištění pro případ, že se nepodaří dohledat majetek v dostatečné hodnotě pro uspokojení exekuce. Proto pokud bude uvedená částka 21.000, - Kč uhrazena a budou uhrazeny i náklady exekuce a odměna exekutora, dojde k jeho výmazu.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď, co se zařízení domu týče, tak to spadá do SJM? Peníze na dům získala maminka prodejem jiné nemovitosti a peníze z prodeje šli rovnou na můj účet, bude tedy stačit čestné prohlášení? Musí být podpisy úředně ověřené? Díky
 
Dobrý den. Zařízení domu bude spadat do SJM, pokud jste jej pořídili v manželství za peníze, které byly součástí SJM (i výplata jednoho z Vás po svatbě spadá do SJM). Podpisy nemusí být úředně ověřené, jestli bude čestné prohlášení stačit posoudí příslušný exekutor, proto zkuste shromáždit důkazů co nejvíce.
 
Zařízení jsme pořizovali v manželství ale z peněz, které jsem dostala od maminky, čili jestli tomu správně rozumím, nemělo by spadat do SJM. Zjistím přímo u exekutora, co mu bude stačit. Děkuji mnohokrát. T.
 
Ano, v tomto případě by do SJM zařízení nepatřilo.
 
Dobrý den, dnes mi opět přišla exekuce na rodičovský příspevěk, penzijní připojištění, stavební spoření a je mi blokován účet, je možné aby vše toto exekutor provedl? Dluh vznikl před manželstvím, které je uzavřeno od 2011 a 2012 bylo rozděleno SJM, čili by vše mělo být v mém výlučném vlastnictví, zákon sice od 2014 umožňuje zabavení majetku v SJM, ale přece nelze uplatňovat zpětně? Díky za odpověď.
T.
 
Dobrý den. Provádět srážky ze mzdy nebo jiného příjmu manžela povinného, přikázat pohledávku manžela povinného z účtu u peněžního ústavu nebo jinou peněžitou pohledávku manžela povinného lze pouze pro vydobytí dluhu, který vznikl za trvání manželství. Proto podejte návrh na částečné zastavení exekuce všech postižených pohledávek, který odůvodníte tím, že dluh vznikl před uzavřením manželství a tento způsob exekuce je tedy podle § 262a odst. 2 občanského soudního řádu nepřípustný. Toto doložte kopií oddacího listu a uveďte datum vzniku dluhu, které pokud možno také doložte, např. čestným prohlášením manžela.
 
Dobrý den, tak jsem mluvila s exekutorským úřadem, psala jsem jim i dopis, kde jsem uváděla zdůvodnění, které jste mi zde napsal a dokládala vznik manželství i dluhu a bohužel dle jejich vyjádření je jejich právní názor je jiný a nejsou ochotní se tím vůbec zabývat, čili proti mě povedou exekuci dál, jakým způsobem se prosím můžu dál bránit? Takovou aroganci s jakou se mnou mluvil pán na telefonu jsem dlouho nezažila.
 
Dobrý den. V tomto případě Vám nezbyde nic jiného, než podat k soudu žalobu na vynětí věcí ze soupisu podle § 267 občanského soudního řádu. Tato žaloba však směřuje proti oprávněnému, tj. exekutorský úřad vůbec nebude účastníkem řízení.