Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.389

Vyjmuti automobilu z exekuce aby me ho nezabavil exekutor automobil musim mit mam starou nemohouci maminku a jezdim sni na nakupy a k lekari a do prace take potrebuji byt mobylni co a jak mam postupovat?Dekuji Nechvatalova

Odesláno: 
Otevřeno 117 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Dostala jsem exekuci na plat a zástavě automobylo, který potřeji mám 73letou maminku a pomáhám jí vozit jak k lékaři tak na nákupy a ještě k pracovní činosti.
Tímto jsem chtěla poradit, jak postupovat při vyjmutí automobilu z exekuce?
Děkuji moc za vstřícné jednání
S pozdravem
Nechvátalová
 
Dobrý den,
dle § 268 odst. písm. d) občanského soudního řádu (o. s. ř.) se lze bránit proti nařízenému výkonu rozhodnutí (exekuci) návrhem na jeho zastavení v případě, že jsou výkonem postiženy věci, které jsou z něj ze zákona vyloučeny.
Z § 322 odst. 1 o. s. ř. vyplývá, že se exekuce nemůže týkat věcí nezbytně nutných k uspokojování hmotných potřeb povinného a jeho rodiny nebo k plnění jeho pracovních úkolů. Ve smyslu odstavce 3 téhož paragrafu: „ Je-li povinný podnikatelem, nemůže se výkon rozhodnutí týkat těch věcí z jeho vlastnictví, které nezbytně nutně potřebuje k výkonu své podnikatelské činnosti; to neplatí, vázne-li na těchto věcech zástavní právo a jde-li o vymožení pohledávky oprávněného, která je tímto zástavním právem zajištěna“.
Předpokládám, že automobil je ve Vašem výlučném vlastnictví. Pokud má odebrání automobilu pro Vás za následek znemožnění pracovní činnosti a potřebujete jej nutně i k zabezpečení potřeb Vaší maminky, můžete se bránit návrhem na částečné zastavení exekuce nařízené prodejem automobilu ve smyslu § 268 odst. 1 d) občanského soudního řádu (návrh se nebude týkat srážek ze mzdy).
Návrh se podává přímo u exekutora a k návrhu je třeba přiložit veškeré doklady, ze kterých bude zřejmá Vaše nezbytná potřeba mít automobil k dispozici (např. druh Vaší práce, ze kterého vyplývá, že jej používáte neustále k plnění pracovních úkolů, dále pro potřeby Vaší maminky, která je na Vás zcela odkázána při zajištění nákupů, odvozu ke vzdálenému lékaři, atp.). Jestliže exekutor návrhu nevyhoví, bude se oprávněností Vašeho návrhu zabývat soud. Současně s návrhem na zastavení exekuce je vhodné podat i návrh na odklad exekuce prodejem automobilu do doby, než bude o zastavení exekuce pravomocně rozhodnuto.
Pokud výše uvedené podmínky pro zastavení exekuce nesplňujete, ale jste (Vy nebo Vaši blízcí) v dočasně tíživé situaci (např. maminka je z přechodných zdravotních důvodů odkázána plně na Vaši pomoc, ale jinak je např. soběstačná), lze podat samostatný návrh na odklad exekuce, resp. částečný odkad exekuce prodejem automobilu. Vyhoví-li soud návrhu na odklad, znamená to, že se exekuce prodejem automobilu nebude prozatím provádět. Odklad je však přechodné povahy, může Vám pomoci překonat pouze dočasnou, nikoli trvale nepříznivou situaci.