Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.827

Dluhy a darovací smlouva

Odesláno: 
Otevřeno 309 x
1 odpověď
 
Dobrý den. V 5/2019 mi byly na základě darovací smlouvy partnerem darovány 2/10 nemovitosti (měl ode me zapujceny částky v te době cca 2mil. Kč, mám smlouvy o zapujckach, ale úředně neoverene). Teď vim, ze cesta darovanim nebyla asi nejlepší. V dane době, tedy v 5/2019, neměl žádné půjčky a dluhy. S půjčkami u bankovních i nebankovnich instituci začal později. Již spolu nezijeme, nicméně vim, ze je na nej exekuce z banky (cca 700. tis) a další nebankovní se chystají. Zajímalo by me, zda muže někdo Darovací smlouvu z 5/2019 napadnout. V článku z roku 2020 jsem se dozvěděla, ze existují dvě lhůty pro zneplatneni Darovací smlouvy, 3 a 5 let. Viz. níže. https://www.lidovky.cz/byznys/komentar-pozor-na-zachranu-majetku-pri-bankrotu-nemusi-se-vyplatit.A200425_105333_ln_byznys_pravo_ssu

Mám se obávat toho, ze by můj majetek mohl být v ohrožení?
Děkuji.
 
Dobrý den,

neúčinnosti darování by se ve smyslu § 590 a násl. občanského zákoníku mohl domáhat pouze věřitel, který měl - již v době darování - pohledávku za Vaším bývalým přítelem, tzn. pohledávka v den darování již existovala, byť nemusela být ještě splatná. Zároveň musí být uspokojení této pohledávky darováním zkráceno - tak že je úplně nebo alespoň částečně vyloučena možnost věřitele na uspokojení své pohledávky z majetku dlužníka. Takové darování lze pak napadnout tzv. odpůrčí žalobou do 2 let od darování. Ve lhůtě 5 let pouze pokud obdarovaný věděl o úmyslu dlužníka tímto jednáním krátit věřitele (tj. obě strany smlouvy o darování se na zkrácení věřitele z hlediska zavinění podílely) V případě, že Vám byl podíl na nemovitosti darován v době, kdy Váš bývalý přítel neměl půjčky/dluhy, resp. pohledávky bankovních i nebankovních institucí vznikly až po darování, pak zde není důvod toto darování zpochybnit.

Doplňuji, že zvláštní režim se týká dlužníků v insolvenčním řízení. Zde lze odporovat právním úkonům (domáhat se neúčinnosti takových jednání), které dlužník učinil v době, kdy se již nacházel v úpadku nebo takový právní úkon k úpadku vedl. Ani toto tedy nebude Váš případ.