Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.550.671

Exekuxe dedictvi insolvence

Odesláno: 
Otevřeno 160 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
V rodině nastala taková situace, u syna přítele mé mamky (přítel umřel). On se to bojí nějakým způsobem řešit, respektive úplně neví jak.
A tímto bych Vás poprosil o radu co je pro něj nejlepší v dané situaci udělat.
V roce 2015 mu nedobrovolně a ze strany spíše jeho matky a sestry vznikl nějaký dluh o celkové částce 700tis. S tím, že mu přislíbily, že daný dluh budou splácet. Tak to ovšem nebylo a z dluhu u banky vznikly dluhy včetně exekuci.
Poté zažádal o osobní bankrot, který mu běžel, ale kvůli zdravotním problémům nedodržoval od počátku podmínky insolvence a proto byla ukončena.
Poté byl dluh převeden zpět exekutorům a přesnou částku sám neví. Podle výplatnic jsem vyčetl, že má srážku na dvě částky a to ve výši cca 750tis a 600tis. Takže už je celkový dluh daleko vyšší.
A teď co bychom potřebovali vědět.
Po úmrtí jeho otce mu vznikl nárok na dědictví, který je zatím jen v řešení. Ale částka z důchodového pojištění, spoření + nějake finance na bankovním účtu by měla být částka okolo 1 milionu a také byt v hodnotě 4,5 milionu.
Nárok na dědictví má on a i jeho sestra, která je bez dluhu.
Mohl by vyhlásit znovu osobní bankrot s pokrácením celkové částky?
Cca toho půl miliónu korun na který by měl mít nárok? Nebo je nutné v insolvenci prodat i daný byt? Protože jeho sestra je sama se třemi dětmi, tudíž není schopná mu vyplatit půlku. A právě o ten byt by nechtěli přijít. A to i z důvodu, že je na něj věcné břemeno ohledně ne-vystěhování mé mamky.
Nebo je i nějaká jiná možnost mimo insolvenci jak se z dané situace dostat? Například v podobě splátkového kalendáře?
Děkuji za veškeré informace které by nás / jeho někam nasměrovali.
Hezký den Přeji




 
Dobrý den,
bohužel v dané situaci žádné uspokojivé řešení pro pána není. I kdyby vyhlásil insolvenci, půjde do insolvence celý jeho podíl z dědictví. Tím, že má exekuce, se nemůže svého dědického podílu vzdát ani uzavřít žádnou dohodu s ostatními dědici, že by byl jeho dědický podíl např. menší. Jednoduše musí přijmout svůj dědický podíl a ten bude použit na úhradu dluhů. Další insolvence je sice řešení, ale pouze co do zastavení běhu příslušenství, nikoliv z důvodu, že by mu bylo z dědictví ukrojeno méně. Vše půjde na úhradu dluhů.