Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.847

Nemocenská v insolvenci a dary

Odesláno: 
Otevřeno 266 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

Potřeboval bych poradit, jsem ve schválení oddlužení a čekám na dopis od soudu se splátkovým kalendářem. Přišla mi nemocenská kvůli které jsem byl doma díky koronaviru cca 25000Kč, zajímá mě zda to mam říct správcovi nebo když ještě nejsem soudem schválený to řešit nemusim?

A za 2. je možné do insolvence třeba jednou ročně poslat od rodiny dar 50000 s tím že se mi insolvence zkrátí místo 5. let na 3 roky? pokud zaplatím za 3 roky více jak 60%?

Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
 
Dobrý den,
podle § 412 insolvenčního zákona od okamžiku schválení oddlužení je dlužník povinen nezatajovat žádný ze svých příjmů, nemocenskou tedy přihlásit musíte. Pokud jde o dar od rodiny, tak plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty je splněno, jestliže
a) dlužník splatil nezajištěným věřitelům jejich pohledávky v plné výši,
b) dlužník v době 3 let od schválení oddlužení splatil nezajištěným věřitelům alespoň 60 % jejich pohledávek,
c) po dobu 5 let od schválení oddlužení nebylo dlužníku oddlužení zrušeno a dlužník neporušil svou povinnost vynaložit veškeré úsilí, které po něm bylo možno spravedlivě požadovat, k plnému uspokojení pohledávek svých věřitelů; má se za to, že tuto povinnost neporušil, jestliže v této době splatil nezajištěným věřitelům alespoň 30 % jejich pohledávek.
Z uvedeného tedy vyplývá, že pokud díky darům splníte 60% pohledávek, tak by Vám oddlužení mělo po 3 letech skončit.