Počet stránek ve webu: 43.176


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.566.720

Insolvence přihlášení pohledávky splácené druhou osobou

Odesláno: 
Otevřeno 362 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
vzala jsem si půjčku u pivovaru na rozjezd restaurace, na kterou mi směnkou ručí kamarád. Podnikání nevyšlo, ale půjčku jsem postupně splácela. Bohužel kamarád má zažádáno o insolvenci a pivovar se 3 dny před termínem uzavření pohledávek přihlásil s touto pohledávkou v rámci jeho insolvenčního řízení. Předpokládám, že je to s toho důvodu, že když mu bude insolvence schválena a já bych přestala platit, už by už těžko něco vymáhali.
Problém je, že když se tam objevila tato nová částka, neví, jestli mu vyjdou příjmy. Prý se to dá řešit jakousi darovací smlouvou, která by chybející příjmy dorovnala.
Chtěla bych se zeptat, jak to tedy je, jestli se můžeme takto domluvit mezi sebou a řešit to tou darovací smlouvou, pokud by mu příjmy nevycházely. Děkuji.
 
Pěkný den,

pokud bylo oddlužení povoleno před novelou (1.6.2019) insolvenčního zákona, je dlužník povinen uhradit v oddlužení alespoň 30% svých závazků. Pokud by mu příjem nevycházel, vzhledem k nezabavitelné částce a minimální splátce v oddlužení, je možné uzavřít s kýmkoliv darovací smlouvu, popř. smlouvu o důchodu, která je v podstatě dalším příjmem dlužníka.

Domnívám se, že po skončení oddlužení dlužníka bude věřitel nárokovat zbytek dluhu po vás.