Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.550.178

insolvenční srážky a odstupné

Odesláno: 
Otevřeno 511 x
1 odpověď
 
Dobrý den, bylo mi povoleno oddlužení, ale teprve se podávají přihlášky věřitelů, ještě není vystaven splátkový kalendář. Zaměstnavatel už mi ale provádí srážky, nevyplácí mi celou mzdu. Má to tak být? Ještě než mi bylo soudem povoleno oddlužení končila jsem v zaměstnání ze strany zaměstnavatele - rušil obchod, ale hned jsem nastoupila do nového zaměstnání. U minulého zaměstnavatele jsem měla exekuční srážky, podala jsem návrh na povolení oddlužení které bylo odmítnuté a ještě než to nabylo právní moci zaměstnavatel mi ze 70 000 odstupného vyplatil pouze 11 000 (1 měsíční zkrácený plat) a ostatní deponoval a následně vyplatil exekutorovi. Je to tak správně? Myslela jsem, že mi měl vyplatit 3 zkrácené platy. Moc děkuji za odpověď a za radu.
 
Pěkný den,

V insolvenci je postup následující:
Od zveřejnění ins. návrhu je zahájeno insolvenční řízení. Tímto se přerušují mj. exekuční řízení. Srážky z vaší mzdy budou stále prováděny, ale budou se deponovat na zvláštní účet. Budou se deponovat do usnesení o schválení oddlužení - pokud nebude oddlužení schváleno, tyto peníze budou poukázány exekutorovi. Pokud bude řízení schváleno, připadnou prostředky insolvenčnímu správci. Máte právo požádat správce o vrácení těchto srážek, jelikož insolvenční správce má právo nakládat s majetkovou podstato až od schválení oddlužení. (Tedy od zahájení ins. řízení do schválení jste oprávněná nakládat s majetkem vy).


Pokud jste dostala odstupné ve výši 3 mezd (za tři měsíce), měla byste dostat 3 zkrácené mzdy ve výši nezabavitelné částky. Doporučuji řešit s insolvenčním správcem, vzhledem k tomu, že jsou exekuční řízení přerušena.