Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.539.090

Exekuce spolumajitele nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 223 x
1 odpověď
 
Dědeček si chtěl udělat na sklonku života pořádek a místo závěti
děda byt daroval mě a svému dalšímu rodinnému příslušníkovi. Každý máme poloviční podíl. Bohužel jsem teď zjistil, že na jeho podíl byla zahájena exekuce u této nemovitosti. Naštěstí bylo zřízeno věcné právo služebnosti užívání, tak aby mohl dědeček i nadále doživotně užívat byt.
Chtěl bych se zeptat zda teď může hrozit prodej podílu v exekuci? Může to nějak ohrozit dědu, který tam bude nadále bydlet, myslím tím i zařízení jeho domácnosti. Jak je nejlépe tuto situaci vyřešit? Má dědeček právo svůj dar vzít zpět? Mockrát děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, prodej podílu dlužníka v exekuci hrozí, avšak věcné břemeno – služebnost dožití nezanikne ani tehdy, pokud se podíl na nemovitosti vydraží. V uvedeném případě však takové podíly draží zpravidla spoluvlastníci ostatních podílů, kteří mají navíc předkupní právo. Chcete-li tak vyloučit možnost, že podíl vydraží někdo mimo rodinu, zúčastněte se dražby a podíl vydražte. Ohledně vrácení daru – skutečnost, že se podílový spoluvlastník daru dostal do dluhů není standardně důvodem pro naplnění okolností ust. § 2068, § 2072 občanského zákoníku, tedy odvolání daru pro nouzi nebo pro nevděk.