Počet stránek ve webu: 43.142


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.982

Invalidní důchod, pracovní smlouva a srážka insolvenčnímu správci

Odesláno: 
Otevřeno 407 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Zbývá mi do konce insolvence 2 roky. Mám změněn ID 3. Stupně na druhý stupeň a musím si přivydělat na poloviční úvazek. Z důchodu mi nic nyní nezbude, protože mi vše ztrhnou. Musí mi něco nechat z budoucího mého platu a kolik? Předem moc děkuji za odpověď a Váš čas.
 
Dobrý den,
srážky z příjmů se provádějí tak (pokud soud usnesením neurčí jiný postup), že se veškeré Vaše příjmy (jak z invalidního důchodu, tak ze zaměstnání) sečtou a tato částka je základem pro výpočet nezabavitelné částky.
Pokud Váš důchod činí např. 8 000, - Kč a čistá mzda ze zaměstnání 5 000, - Kč, pro účely nezabavitelné částky je základem 13 000, - Kč a Vaše nezabavitelná částka činí 8 620, - Kč. Kalkulátor pro výpočet naleznete na webu Ministerstva spravedlnosti: https://insolvence.justice.cz/kalkulator-splatek/
Jakékoliv změny ve skladbě příjmů je však třeba neodkladně hlásit jak insolvenčnímu správci, tak soudu (tj oznámit změnu ID na 3. stupeň a doložení rozhodnutí o přiznání výše důchodu + oznámit zaměstnavatele spolu s předložením pracovní smlouvy / dohody o provedení práce / dohody o pracovní činnosti).