Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.796

Jak vložit pohledávku

Odesláno: 
Otevřeno 335 x
3 odpovědi
 
Prosim o radu, jak vložit pohledávku do insolvence a co k tom potřebuji. Zvladnu to bez právní pomoci?
Známý si požádal o oddlužení a já jako spoludlužník k půjčce musela bance celou častku uhradit. Teď čekám až se jeho insolvence schválí a otevře, abych mohla jeho 50% vymáhat zpět.
Je třeba zaslat i nějakou pisemnou formu na soud nebo stačí jen vypsat pohledavku v justice.cz

 
Dobrý den,
pohledávku za dlužníkem je do insolvenčního řízení vždy třeba písemně přihlásit na závazném formuláři „Přihláška pohledávky“, která naleznete na webu Ministerstva vnitra: https://isir.justice.cz/isir/common/stat.do?kodStranky=FORMULAR
Vyplněný formulář spolu s kopií dokumentů prokazujících pohledávku (smlouva o úvěru, výzva banky k úhradě, potvrzení o platbě/platbách apod). je třeba doručit insolvenčnímu soudu ve lhůtě 30 dnů ode dne, kdy soud zveřejní usnesení o úpadku dlužníka.
Mám za to, že formulář byste mohla být schopna vyplnit sama, Ministerstvo k tomuto účelu zveřejnilo na výše uvedené webové stránce též pokyny pro vyplnění přihlášky.
 
Děkuji za odpověd, ještě bych se chtěla zeptat, zda je třeba formulář na příslušný soud zaslat poštou, nebo ho stačí jen vložit do pohledávek na justici?
 
Dobrý den,

vyplněnou formulářovou Přihlášky pohledávky je spolu s listinami prokazujícími Váš nárok třeba zaslat poštou na adresu příslušného soudu / donést na podatelnu.
Pokud máte datovou schránku, lez přihlášku poslat jejím prostřednictvím, a pokud máte pouze kvalifikovaný elektronický podpis, lze přihlášku podat prostřednictvím e-podatelny (proklikem ve formuláři).