Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.606

Směna motocyklu od dlužníka exekuci - exekutor žádá doložit kupní smlouvu

Odesláno: 
Otevřeno 3212 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
vyměnil jsem motocykl a sepsali jsme obě kupní smlouvy na hodnotu 45.000 Kč a i ověřené plné moci k přepisu. Smlouvy i obsahovaly, že na motocykl nevázne zástava jakékoliv třetí osoby.
Po měsíci jsem obdržel dopis od exekutora - exekuční výzva k předložení listiny (např. kupní smlouva).
Na webu jsem našel, že původní majitel, s kterým jsem motocykl vyměnil má 24 exekucí a našel tam i tu dle toho dopisu. Kontaktoval jsem právníka a ten mi sdělil, že to bude dost špatné, že mám hned podat trestní oznámení.
Čekám ještě na schůzi s tímto právníkem, nechci to uspěchat. Nechal jsem udělat ověřenou kopii kupní smlouvy, kterou chci poslat na exekuční úřad, ale chci se zeptat, jaké jsou mé šance?
Napadlo mne napsat dopis, zda by si mohli exekuci převést na vyměněný motocykl, který je ve stejné hodnotě, má tohle smysl vůbec zkoušet?
Jaký jiný postup případně navrhujete, pokud tento není vhodný?
Moc Vám děkuji za radu a pomoc
 
Dobrý den, pokud jste „koupil“ motocykl, který patří osobě, proti níž je vedeno exekuční řízení, v době, když již započalo, k převodu motocyklu nedošlo, tj, stále jej vlastní původní majitel. Naopak pokud jste prodal motocykl jemu, vlastnické právo převedeno bylo. Z uvedeného plyne, že exekutor může zpeněžit v dražbě motocykly oba. Za dané situace Vám skutečně nezbývá nic jiného než podat TO pro podvod. Můžete rovněž jako poškozený požadovat náhradu hodnoty motocyklu. Pokud však budete úspěšný, tj. povinný bude odsouzen a povinován k Vašemu odškodnění, je pak otázkou, zda z něj něco vymůžete v separátním exekučním řízení.

 
Dobrý den, řekl bych, že smlouvy neplatí oboustranně. Nedostal jsem "zaplaceno" od prodejce, jelikož mi "neprodal"svůj majetek. Uvidíme, co ještě vymyslí můj právní poradce. Trestní oznámení zřejmě bude nutné. Děkuji Vám za rady
 
Dobrý den, děkuji za reakci a přeji dobré pořízení.
 
Dobrý den, pravnička bude zkoušet od začátku řešit ve dvou směrech. Zkusí požádat vyjmutí z exekuce a po druhé ose odstoupení od smlouvy, když vyjde první verze, tak budu radši. Já děkuji, snad to dobře dopadne. Výsledek pak sdělím. Připravují se spíše na to horší.
 
Dobrý den, děkuji za Vaše sdělení a přeji dobré poříízení.
 
Dobrý den,
tak se nám to podařilo, sice bylo nutné donucení výhružkou trestného oznámení, aby jsme odstoupili od obou smluv. Mám doma bývalý motocykl a již i přepsán zase na mne. Dokonce se mi i omlouval. Každopádně tím to ještě prý nekončí. Již jsme se bavili s jiným soudním exekutorem a ten tvrdí, že nyní stejně ještě mohu přijít o mou motorku, kterou mám zpátky poněvadž on byl měsíc majitelem. Právnička bude v pondělí posílat dopis o tom, že jsme odstoupili, že nejednalo o koupi, ale směnu, což jsme nevěděli, že takové smlouvy vůbec jsou. Snad to soudní exekutor uzná plně a bude to konečná fáze, prostě odstoupení od smluv. Pokud máte s tímto nějaké zkušenosti, tak prosím pomozte, poraďte.
Děkuji Vám
 
Dobrý den, pokud prokážete odstoupení od dotčených smluv, všechna práva a povinnosti se ruší od počátky, tj. povinný se nikdy vlastníkem nestal. Toto by měl exekutor respektovat. V opačném případě byste musel zvážit uplatnění náhrady škody způsobené exekutorem jeho nesprávným rozhondutím, resp. úředním postupem.