Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.068

Insolvence a registrované partnerství - je nový registrovaný partner dlužníkem s povinností splácet?

Odesláno: 
Otevřeno 725 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem týkajícím se registrovaného partnerství s insolvencí. Mám přítelkyni. Kvůli problémům z předešlého vztahu je nyní v insolvenci. Pobírá bohužel jen invalidní důchod, takže má povoleného dárce, který jí s tímto pomáhá. Chtěly bychom se “vzít” (registrovat) a přítelkyně se bojí, že by pak soud mohl zahrnout do splácení insolvence i MŮJ příjem ze zaměstnání a tím pádem bychom musely platit vyšší částky atd. Chci se tedy zeptat: vezmeme-li se, dotkne se mne nějak partnerčina insolvence? !
Velice děkuji za radu a pomoc s mým problémem.
Krásný den!
 
Dobrý den,

jelikož insolvenční řízení je vedeno pouze na Vaši přítelkyni, ani po uzavření registrovaného partnerství není možné její insolvenční vztáhnut na Vás.

V případě uzavření registrovaného partnerství se Vás insolvence budoucí partnerky nedotkne; naopak Vaší budoucí partnerce se zvýší nezabavitelné minimum, jelikož bude mít vyživovací povinnost k Vám (samozřejmě za předpokladu, že invalidní důchod, který pobírá, vůbec dosahuje zabavitelné výše).
 
Dobrý večer, sice jsem si přečetla dotaz a odpověď na insolvenci. přeci ale bych to chtěla zdůraznit ještě jednou. Lze uzavřít registrované partnerstvi z mojí přítelkyni i přes to, že jsem v ibsolvenci, bez toho aby se to mé přítelkyně nějak týkalo? Bojíme se, aby nezačali strhávat peníze i ne přítelkyni. Moc děkuji za odpověď. Pavla V.
 
Dobrý den,
opakuji, že Vaše insolvence by se Vaší partnerky nijak nedotkla.
Dokonce ani v případě podání návrhu na povolení oddlužení by nebyl vyžadován její souhlas, jelikož např. ten se týká jen manžela a nikoliv registrovaného partnera.
Toto vychází zejména z koncepce společného jmění manželů, které však pro registrované partnery neplatí a tedy majetkové poměry registrovaných partnerů nemohou být v rámci insolvenčního řízení nijak propojovány.