Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.652

Koupě RD od insolvenčního správce - kdy může nový majitel vstoupit do domu a dům užívat, opravovat?

Odesláno: 
Otevřeno 620 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
26.07.2018 jsme koupili Rodinný dům který je v insolvenci, jedná se o dvě poloviny, čili celý dům. Máme kupní smlouvu.
Jak dlouho budeme čekat na převod vlastnictví na nás? Zítra (27.07.2018) již de paní JUDr. dávat návrh na vklad na katastr nemovitostí ČR. Dům jsme dnes (26.07.2018) zaplatili prioritní platbou, abychom to vše urychlili. Máme jen strach kdy si budeme moct vyřídit připojení energie a vody. Dům je již dva roky bez energií. Je odemčený, již přes rok, potřebujeme již jít do domu uklízet vše na konternejr, sice nám paní insolvenční správkyne řekla že můžeme až při přepisu na katastru nemovitostí ČR, ale při tom se smála, že nám to jen říká, ví že máme prodány náš dům a že nemůžeme čekat na přepis na katastrálním úřadě.
Prosím můžu jít již do domu který už máme kupní smlouvu a zaplacenou celou částku za dům, potřebujeme nemovitost vyčistit a zabezpečit dveře a okna které jsou dokořán, zámky vylámané. Nebo do nemovitosti nemůžeme? Musíme čekat na vklad který trvá skoro měsíc? Děkuji Vám za odpověď
 
Dobrý den,
obvyklou praxí bývá, že nemovitost protokolárně přebírají kupující až po provedení vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí.
Nic však nebrání tomu, abyste dům převzali již dříve anebo ihned při podpisu kupní smlouvy.
Dle mého názoru do domu vstoupit můžete zcela bez problémů, když jste řádně uzavřeli kupní smlouvu. Ohledně připojení nemovitosti k energiím by dle mého názoru také neměl být problém, jelikož smlouvy o připojení budete uzavírat Vy a tedy za veškeré úhrady dále odpovídat.