Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.510.239

Dluhy budoucího manžela z předchozího manželství a schválená insolvence jeho bývalé manželky

Odesláno: 
Otevřeno 423 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
přítel se rozvedl 04/2017, s exmanželkou neměli předmanželskou smlouvu. V manželští nenabyli žádný společný majetek, neměli děti, pouze vznikly v manželství dluhy, jak na manželku, tak i na přítele, i když většinou je zapříčinila jeho bývalá manželka na jeho jméno.
Neproběhlo ani žádné vypořádání majetku SJM po rozvodu. Jeho exmanželka si zažádala po rozvodu o osobní bankrot, ten jí byl v srpnu 2017 schválen a od té doby je v oddlužení.
Přítel si na všechny exekuce vedené na jeho jméno půjčil a vše zaplatil, abychom mohli začít nový život.
Chceme se vzít a já mám obavu, co se stane, když se písemně nedohodli na vypořádání SMJ (dluhů), prý je nějaká zákonná lhůta 3 let na vypořádání majetku a pak rozhodne soud. aby po té době věřitelé, kteří se přihlásili do bankrotu manželky, nechtěli zbytek po příteli. On po ní taky nic nechtěl, když si svoje dluhy zaplatil sám. Komunikovat se s ní nedá.
Já si ještě chci nechat sepsat předmanželskou smlouvu, abych ochránila sebe, ale co může dělat on?
Děkuji Vám za odpověď.
 
Dobrý den,
i pokud by se Váš přítel a jeho bývalá manželka nyní chtěli dohodnout na vypořádání SJM, vůči věřitelům by takové rozdělení dluh bylo účinné jen pokud by s tím výslovně souhlasili (což žádný rozumný věřitel neudělá).
Platí však, že za dluhy vzniklé za dobu trvání manželství odpovídají oba manželé společně a nerozdílně (pokud neměli upravené SJM ještě před vznikem dluhů), tedy i za dluhy jeho bývalé manželky, pokud vznikly za dobu trvání manželství, odpovídá Váš přítel a věřitelé tak mohou (samozřejmě však nemusí) žádat plnění i po Vašem příteli.
U majetku pak v případě, že se manželé nedohodnout na vypořádání SJM, platí, že po 3 letech od právní moci rozsudku o rozvod manželství, každý z manželů nabývá přesně ½ společného majetku; toto se však netýká výše uvedených dluhů.