Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.545.851

Exekuce spoluvlastnického podílu nemovitosti - vliv na ostatní spolumajitele, spoluvlastníky bytu, domu, nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 626 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
ráda bych se na Vás obrátila ve věci exekucí a dražby spoluvlastníckého podílu.
11/2011 jsme kupovali dům na hypotéku já s manželem a přítelem tchýni. Všichni tři jsme zapsaní v hypotečním úvěru, takže máme jednu společnou měsíční splátku, která odcházela ze zřízeného účtu na jméno spoludlužníka (přítele tchýni) v bance, kde jsme brali hypotéku a my s ním měli domluvu, že mu vždy polovinu splátky pošleme aby to bylo napůl. Dům máme rozdělený následně:
- já s manželem máme SJM ideální 1/2
- tchýně má ideální 1/4
- přítel tchýni-dlužník má ideální 1/4
Stalo se několikrát, že splátka neodešla, tak banka informovala upomínkou nás. Vždy se to dorovnalo z naší strany i když už jednou v tom měsíci jsme to posílali, ale chápu - banku nezajíma jaké máme domluvy mezi sebou ale to, že není uhrazená splátka.
Jsme moc hodní, tak jsme pokaždé to nějako s ním vyřešili a on vždy sliboval. No za posledné 3 roky si nasekal někdě dluhy, teď má exekuci už nějakou dobu na svoji část domu, s tým, že nám k 1.6.přišlo od soudního exekutora, že za měsíc a půl se koná elektronická dražba jeho části domu.
Co to prosím znamená pro nás? Jsem s druhým dítětem na RD tak nemáme možnost šetřit, nemáme peníze na odkoupení jeho části v dražbě, ale nechceme dům ani prodat...děti jsou tady spokojené, jsme tady zvyklí, každou chvíli se snažíme něco málo aspon upravit jak na zahradě, tak vevnitř...i když je tady spousta práce ještě. Starý barák, kde nefungují někdy odpady, za pár let se balkon s předsíní zboří, stará střecha i když do ní zatím neteče, vlhkost na pár zdech i když s ní bojujeme. A jak je to s novým případným spolumajitelem-může tady bydlet-to chápu, ale je něco jak se na základě většinového podílu vlastnictví ochránit aby si nevybral 1/4 podílu u nás nahoře? a musí mít třeba přístup do kuchyně a koupelny když si vybere jinou část domu? Nechci dělat schválnosti, ale pokud bude někdo chtít dělat peklo mým dětem, mám právně nějakou možnost je od toho ochránit? a jaké jsou jeho povinnosti? a jak je to v případě, že se ještě před dražbou rozhodně spoluvlastník (tchýni přítel) podat návrh na insolvenci? je nějaká možnost odkoupit jeho část na splátky? Nám bohužel úvěr nedají, když jsme se několikrát kvůli němu opozdili se splátkou hypo. jinak my žádné dluhy nikdě nemáme, jenom auto splácíme-zbývá nám ještě rok, ale bohužel nemáme žádné úspory. Děkuji za případnou radu.
 
Dobrý den, pokud je vedena exekuce na ¼ podíl vlastnického práva povinného – přítele Vaší tchyně, znamená to pro Vás jednak, že můžete uplatnit předkupní právo jako spoluvlastníci (podrobnosti Vám jistě rádi sdělí na příslušném exekutorském úřadu), jednak, že tento podíl může vydražit třetí osoba, která nastoupí do spoluvlastnictví místo přítele Vaší tchyně. V zásadě se pak pro Vás nezmění nic, pouze byste museli začít komunikovat s případným novým spoluvlastníkem o uplatnění jeho spoluvlastnického práva (např. zda se do domu chce nastěhovat, apod. – na všem včetně užívání domu je však třeba se vždy zásadně dohodnout, jinak by musel k návrhu některého ze spoluvlastníků rozhodovat soud). V praxi se však spoluvlastnické podíly prodávají špatně, takže je dost dobře možné, že dražba bude neúspěšná a bude se časem opakovat. Co se týče vydražení na splátky, toto možné ze zákona není, leda byste si vzali úvěr (možnost placení úvěrem však je oprávněn (ne) připustit exekutor, informace o tom naleznete v dražební vyhlášce).