Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.057

Svatba v průběhu insolvence - ohrožení majetku a účtu nové manželky, nového manžela

Odesláno: 
Otevřeno 10240 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Jsem v insolvenci a plánujeme s přítelkyní svatbu. Prvni splátka je 02/2018 a svatbu plánujeme na 07/2018. Je to dobrý nápad nebo máme raději počkat až insolvence skončí? Chceme poradit jak můžeme zabránit tomu, aby soud ani insolvenční správce IS nemohli sáhnout na majetek ani peníze, které nabyla přítelkyně před svatbou.
V jakém případě, nebo co by se muselo stát, že by na to měli právo. A pokud by svatba nebyla ale s přítelkyní bydlíme v jejím bytě můžou ji něco vzít nebo ne. Velice děkuji za odpověď.
S přáním hezkého dne Vít
 
Dobrý den,

pokud Vám již bylo schváleno oddlužení plněním splátkového kalendáře, Vaší budoucí manželce z titulu Vašich dluhů v průběhu insolvenčního řízení nic nehrozí. Postižen může být pouze Váš majetek a Vaše příjmy, nikoliv příjmy manželky.

I tak Vám však velmi doporučuji uzavřít předmanželskou smlouvu, kterou vyloučíte vznik společného jmění manželů. Takovou smlouvu pak bude následně nutné vložit do veřejného registru - Seznamu listin o manželském majetkovém režimu, který vede Notářská komora České republiky.

Toto manželku ochrání i v případě, kdyby (z jakéhokoliv důvodu) soud Vaše oddlužení zrušil a na Vás byly vedeny exekuce. Díky upravenému majetkovému režimu nemůže exekutor postihnout majetek manžela; ačkoliv majetek manžela nabytý před vznikem manželství nejde postihnout téměř nikdy.