Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.550.634

Insolvence a prodej bytu, domu dlužníka ins. správcem přes realitní kancelář

Odesláno: 
Otevřeno 638 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Mám velký problém s domem který se táhne už 01/2017-01/2018. Jsem v insolvenci bylo mi povoleno oddlužení splátkovým kalendářem. Toto jsem již splnil - zaplatil jsem 30 %. Soud mě osvobodil od zbytku splácení. Mám dům na hypotéku, před skončení insolvence mi dala banka zesplatnit hypotéku a prodej má zařídit insolvenční správce. Udělal se odhad. Našli jsme kupce, který by nás koupil za tento odhad. Nicméně správce to předal realitní kanceláři, která si na to přidala ještě o 100.000 Kč více. Má na to právo?
Nicméně insolvenční správce byl soudem zproštěn funkce, na což se odvolal, že ještě neprodal nemovitost. S námi už komunikoval nechce, máme prý jednat s RK. Můžeme se někde bránit napsat soudu že kupce máme, ale ten nehodlá živit RK a platit ještě větší cenu než je skutečný odhad? Už jsme bezradny. Děkujeme za odpověď
 
Dobrý den,

základním problém bývá, když zajištěný věřitel dá pokyn ke zpeněžení zajištěné nemovitosti těsně před tím, než uplyne 60 měsíců oddlužení plněním splátkového kalendáře.

Ve Vaší situaci doporučuji informovat soud o tom, že máte přímého kupce, který je ochoten nemovitost koupit za odhadní cenu. Pokud bude odhadní cena vyšší než pohledávka zajištěného věřitele, mám za to, že přítomnost realitní kanceláře není opodstatněná, jelikož rozdíl kupní ceny a pohledávky zajištěného věřitele (po odečtení odměny správce) bude náležet Vám jako tzv. hyperocha a tímto jednáním by tak insolvenční správce nepřímo rozhodoval o Vašich výlučných finančních prostředcích.

Potencionálnímu kupci doporučuji, aby insolvenčnímu správci i insolvenčnímu soudu doručil svou cenovou nabídku k odkupu.