Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.812

Dlužník v insolvenci, ručitel ručí za dluh a musí splácet - je to v pořádku?

Odesláno: 
Otevřeno 960 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
přítelkyně je v insolvenci 2015-2018, a u jedné z pohledávek jsem ručitel. Přítelkyně řádně platí již 3 rokem a jelikož má vysoký příjem, měla by být schopna uhradit 90 až 100%.
Věřitelé ale chtějí z 700.000 Kč které byly a jsou přihlášené v insolvenci přítelkyně a ze kterých je momentálně dle půlroční zprávy pro soud splaceno přes 400.000 Kč po mě chtějí teď soudně 650.0000 Kč.
Nerozumím tomu neměla by to být jen doposud nesplacena část dluhu? Je v pořádku že již v podané a uznané pohledávce a z úroky chtějí ještě po mě těch 650 tis?
Co když půjdu do oddlužení i já 650.000 Kč nemám. Je postup banky v pořádku? Jaké jsou moje možnosti, pokud pujdu do oddlužení i já jak se bude postupovat, děkuji. Kubeš
 
Dobrý den,

úroky z prodlení a smluvní úroky se dále počítají z nesplacené části dluhu, pouze po dlužníkovi v insolvenci nemůže věřitel tyto úroky (počítané ode dne zjištění jeho úpadku insolvenčním soudem) dle ust. § 170 insolvenčního zákona vymáhat.
Toto ustanovení se však nevztahuje na spoludlužníky a ručitele.

Tím, že jste dobrovolně ručil za úvěr jiné osoby, odpovídáte za splnění celého dluhu. V tomto případě je věřitel oprávněn celý nedoplatek dluhu požadovat po Vás. Cokoliv, co za obligačního dlužníka (přítelkyni) na dluh uhradíte, však po ní můžete vymáhat.