Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.523.156

Insolvence dlužníka hypotéky a vliv na ručitele hypotéky - přebírá zbytek splacení dluhu?

Odesláno: 
Otevřeno 726 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dovolte mi prosím, dotaz ohledně insolvence, oddlužení.
2006 jsme zařídili hypotéku synovi a snaše na koupi bytu. Na hypotéku jsme se uvázali jako ručitelé svým domem. Hypotéka byla dva roky v pořádku hrazena. Poté syn a snacha spadli do těžké životní situace. Nějaký čas jsme za ně spláceli, avšak situace již byla i pro nás neúnosná. Splácením jsme docílili, alespoň vyvázání ručené nemovitost, avšak stále jsme ručiteli na zbylou výši hypotéky (cca 950 000 Kč).
Syn a snacha vyhlásili na své dluhy insolvenci. Insolvence byla schválena v 02/2015. My jako ručitelé jsme se do insolvence nepřihlásili, protože nás nikdo neupozornil, že je to nutné k tomu, aby se hypoteční banka na nás dále neobracela se splácením. Insolvence stále běží a přesto dne 11. 12. 2017 jsme doporučeně obdrželi výzvu od hypoteční banky HB k úhradě dlužné částky za ručitele ve výši 180.445,34 Kč.
Dále banka uvádí, že na hypotečním účtu je další blokace finančních prostředků z důvodu exekucí pro třetí osobu v celkové výši 42 212,55 Kč. Celková výše 222 657,89 Kč je bankou požadována uhradit do 30-ti dnů. Pokud částku neuhradíme, bude soudně vymáhána.
Hrozí nám tedy při neuhrazení výše zmíněné částky exekuce na náš majetek jako ručitelům?
Dovolte mi prosím, se zeptat zda má hypoteční banka nárok na výše zmíněné částky i přesto, že je řádně vyhlášená insolvence?
Můžeme jako ručitelé docílit prodeje nemovitosti, která spadá insolvenčnímu správci?
Předem děkuji za odpověď.
Jana Svatušková
 
Dobrý den,

pokud jste (s manželem) ručiteli k pohledávkám Vašeho syna z poskytnutého hypotečního úvěru, hypoteční banka může veškeré nyní nesplacené a splatné částky požadovat po Vás jako ručiteli, bez ohledu na zahájené insolvenční řízení ve věci Vašeho syna a jeho manželky.

Pokud dluh jako ručitelé neuhradíte, vystavujete se vysokému riziku jeho soudního vymáhání a nebude-li ani tak uhrazen dobrovolně, může hypoteční banka jako věřitel samozřejmě podat návrh na nařízení exekuce na Váš majetek.

Pokud však dluh za syna a jeho manželku uhradíte, můžete insolvenčnímu soudu navrhnout svůj vstup do řízení namísto hypoteční banky co do výše Vámi uhrazené části dluhu, když jste uhradili dluh za syna (tedy za jinou osobu) a máte tak právo na jeho uhrazení.

Ohledně prodeje nemovitosti Vašeho syna předpokládám, že ten je zajištěn ve prospěch právě hypoteční banky. Ta jako zajištěný věřitel dává insolvenčnímu správci pokyn ke zpeněžení, což obvykle udělá velmi promptně po schválení oddlužení dlužníků. Na akutální stav zpeněženování nemovitosti je nutno se informovat přímo u nsolvenčního správce. Vy jako ručitelé sami o sobě dát pokyn ke zpeněžení nemovitosti nemůžete, pokúze můžete dát k jejímu zpeněžení podnět - např. právě žádostí insolvenčnímu správci o sdělení stavu zpeněžování dané nemovitosti.